Szoftver, mint bor

Tavaly jelent meg a Windows 7, de én csak ma telepítettem apának. Talán negyed óra lett volna az egész, ha a Vistáról való frissítést választom, de a telepítő állította, hogy a lemezen van 64 bites verzió is, ezért hogy apa ki tudja használni a 4 giga ramját, az formázást és újrahúzást választottam. 20 perc alatt fent is volt egy verzió, ami viszont 32 bites volt. A sajátgép (most már számítógép) szépen ki is írta, hogy fizikailag 4 giga ram, amiből 2,9 elérhető. Gondoltam elsiklottam valami felett a telepítőben, ezért ráküldtem újra. Nem siklottam át semmit, maradt a 32 bit.

A másik hülyeségem pedig az volt, hogy apa minden cuccát gondolkodás nélkül erőszakoltam át a crosslink kábelen, amikor ott volt neki a D meghajtója. Erre csak az adatok visszaállításakor jöttem rá, mert a Windows 7 már kér jelszót a megosztásoknál, ezért pendrivera kezdtem másolni a cuccot. A rádöbbenés akkor következett be, amikor a D-re másoltam volna vissza az adatokat…

Sok mindent nem tudok mondani, mert nem nagyon merültem bele. Apa szerint a hetes megszokható, sok minden úgy van benne, mint a Vistában, neki főleg az Office 2007-tel akadtak gondjai. Mert hát az a legfrissebb, tegyük fel azt. Nekem egy jó darabig biztosan marad az XP, nem akarok telepítgetni semmit. Különben is csak játékra használom, úgy pedig nem is nagyon koszolódik. 2014-ig érkeznek hozzá a biztonsági frissítések, tehát még ráérünk.

A Debianosok viszont nem érnek rá, még mindig erőltetik a rövidebb kiadási ciklusokat. Szerencsére nem megy nekik, ezért marad a ráérős tempó. 2009. februárjában adták ki a Lennyt, tehát kb. másfél évente akarnak új verziót megjelentetni. Butaság. Ha Ubuntut használnék, valószínűleg akkor is mindig megvárnám a következő hosszú támogatási kiadást. A 10.04 csupa jó dolgokat ígér, viszont az előzőekre csak a panasz volt. A szoftver olyan, mint a bor: idővel nemesedik.

A másik hasonlóság, hogy az ember szereti tudni, miből is készül. A mikrobologolásnál áttértem az identi.ca-ra, mert nyílt forrású megoldáson nyugszik, és persze sokkal jobb is. A twitter fiókom továbbra is megmaradt és folyamatosan küldöm át a csiripeket, mert az identi.ca egyelőre még picit kocka. Kerestem a blogomhoz egy asztali publikáló programot, kipróbáltam a ScribeFire FireFox kiegészítőt. Nem nyerte el a tetszésemet, rögtön egy reklámos pénzkeresési ajánlattal nyitott, és a beállításoknál is ki kellett nyomni egy-két barátságtalan jellemzőt. A többi funkciója sem nyűgözött le, ment a kukába. Végül jött a QTM, ami Qt és C++, multiplatform és nyílt forráskódú, abszolút szimpatikus versenyző. Kicsit ez is még hiányos, főleg a helyesírás ellenőrzőt hiányolom belőle, de egy címke szótár sem lenne rossz. Egyelőre marad a webes publikálás.