Tippek Cygwinhez

A Cygwin egy nagyon hasznos programcsomag, amivel Linuxos, szabad szoftveres programok százait tudjuk Windowson futtatni. Valószínűleg néhány év múlva okafogyottá válik, mert a Windows Subsystem for Linux kijön a bétából és az új Windowsokban alapértelmezett lesz. De addig létszükséglet a Cygwin, és néhány hasznos tippel jobbá tehetjük az élményt.

Windows AD autentikáció kikapcsolása

Ha céges Windowsunk van, akkor jó eséllyel része egy AD domainnek. A Cygwin az 1.7.34-től használja az AD autentikációt, ezért a hálózati lekérdezés miatt lassú lehet az indulás vagy akár mindegyik parancs is. Ennek a kikapcsolása le van írva a Cygwin FAQ oldalon, érdemes az első lépésnél megtenni.

Home folder külön mappába

A használat során azt vettem észre, hogy ha a home folder megegyezik a Dokumentumok mappával, akkor az a beállítófájlok miatt átláthatatlanná válik, és furcsa módon össze tud akadni a többi GNU szoftverrel, például a GIMP-pel. Ezért én a Cygwin home foldernek egy külön cygwin nevű mappát állítottam be. Minden beállítófájl, shell script szépen külön helyen.

Natív Windows binárisok használata Cygwinen belül

Nagyon sok nyílt forráskódú szoftvernek nincs Cygwinben fordított változata, csak színtiszta Windowsos. Általában a nagy futtatói környezetek ilyenek, pl. a Ruby, Haskell, stb. Ha ezeket a programokat használjuk Cygwines terminálon belül, akkor fel kell készülnünk arra, hogy a unixos és a windowsos elérési utak között konvertálni kell. Ehhez hasznos segédeszköz a cygpath, és néha egy ügyesen megválasztott alias is segít, ahogy azt Russel Cardullo használta a Chef beállításánál.