A linux-image-extra csomag hiányának tünetei

Ha külön fájlrendszerre helyezzük Linuxon a /boot mappát, akkor előbb-​utóbb belebotlunk abba a helyzetbe, hogy a frissítés elakad helyhiány miatt. Ezután a következő indításkor a legcifrább tünetek jöhetnek elő. Legszeren­csét­le­nebb esetben augusztus 20-án szem­besülünk ezzel, amikor 15 perc múlva be kell jelentkezni otthonról a munkahelyi hálózatba, mert a nemzetközi támogatás nem állhat meg.

Ha hozzám hasonlóan olyan állapotban találjátok a laptopot, hogy nem ismeri fel az USB-re rádugott eszközöket (egér, billentyűzet), nem ismeri fel a gépben lévő WiFit és még egy hangot sem lehet kicsikarni, akkor valószínűleg hiányzik a linux-image-extra csomag. A linux-image-extra csomag tartalmazza a ritkább, kevésbé használt eszközmeghajtókat, ezek nélkül egy virtuális szerver vígan fut, de egy laptop az ő speciális alkatrészeivel nem valószínű.

A linux-image-extra csomag függ a linux-image csomagtól, de fordítva ez nem igaz, emiatt fordulhat elő az, hogy egy frissítéskor a linux-image csomag hibátlanul feltelepül, de a linux-image-extra telepítése a konfigurálásnál meghiúsul a /boot-ban elfogyott hely miatt. Ilyenkor a következő indítás a frissebb, de puritánabb linux-image kernel modulokat fogja beolvasni, és előáll a fent leírt probléma.

Ha szerencsések vagyunk, akkor lesz nálunk UTP kábel, és az Ethernet csatlakozó működni fog, mivel elég általános, hogy a meghajtója benne legyen a linux-image csomagban. A kábellel tudunk internetet varázsolni, a régi kerneleket le tudjuk törölni, és a jelenlegi linux-image csomag mellé fel tudjuk telepíteni a párját, a linux-image-extra csomagot.

Töröljük az összes régi kernelt (a script az askubunturól származik):

dpkg --list | grep linux-image | awk '{ print $2 }' | sort -V | sed -n '/'`uname -r`'/q;p' | xargs sudo apt-get -y purge

Nézzük meg melyik kiadású Linux kernelt futtatjuk éppen:

uname -r

Kapnunk kell egy ehhez hasonló választ: 3.13.0-61-generic, ezzel már fel tudjuk telepíteni a megfelelő csomagot, csak írjuk elé, hogy linux-image-extra-

sudo apt-get install linux-image-extra-3.13.0-61-generic

Indítsuk újra a gépet, és újra használhatjuk a laptopunk teljes eszközkészletét.