Egérbillentyűk sebes­sé­gé­nek állítása Ubuntu 14.04 alatt

Amióta van egy vezetéknélküli billentyű­zetem, egyre többször használom egér nélkül ágyban fekve. A Unity és a terminál nagyon billentyű­zetbarát, ennek ellenére gyakran kellene az egérmutatót megmozdítani. Az egérmutató billentyű­zettel való vezérlésére a grafikus operációs rendszerek kezdete óta van lehetőség, a Gnome3/Unity meg­jelené­sével ennek a beállítási lehetőségi el lettek rejtve a beállításokból.

Ubuntu 14.04 alatt az akadálymentesítés beállításainál csak az egérbillentyűk bekapcsolására van lehetőség, a pontos viselkedést (maximális sebesség, gyorsulás) nem lehet beállítani.


Egérbillentyű bekapcsolása

Az egérbillentyűk bekapcsolása, további beállítási lehetőségeknek nyoma sincs

A további beállításokat grafikusan a dconf szerkesztő programmal (dconf-editor csomag) vagy terminálból a gsettings eszközzel tudjuk megváltoztatni. A különböző beállításokat az org.gnome.desktop.a11y.keyboard sémán belül kell keresnünk, itt megtaláljuk a következő változókat:

mousekeys-accel-time
A maximális mutatósebesség eléréséhez szükséges idő századmásodpercben (alapértelmezetten 300)
mousekeys-enable
Az egérbillentyűk engedélyezése (ez az egyetlen érték, ami az akadálymentesítés beállításokból is elérhető)
mousekeys-init-delay
A billentyű és a működés megkezdése közötti szüneteltetés századmásodpercben (alapértelmezetten 300)
mousekeys-max-speed
A maximális mutatósebesség másodpercenként megtett pixelben számolva (alapértelmezetten 10)

A fentik alapján könnyű kiszámolni, hogy egy full HD felbontású képernyő egyik feléről a másikra való eljutáshoz az alapértelmezett beállításokkal akár 3 percre is szükség lehet.

A beállítások módosításához a dconf szerkesztő esetén navigáljunk végig a séma nevén: org > gnome > desktop > a11y > keyboard, majd a jobb oldali szerkesztőben írjuk át az értékeket. A változtatások az értékek átírásával azonnal érvényesek.


Dconf szerkesztő beállításai

Az egérbillentyűk beállításai dconf szerkesztővel

Az alapértelmezetten telepített gsettings parancssori eszközzel is be tudjuk állítani az értékeket. Az egyes értékek lekérdezése a get kulcsszó, szóköz, séma, szóköz változó szintaxissal működik:
gsettings get org.gnome.desktop.a11y.keyboard mousekeys-max-speed

A beállítás módosításához használjuk a set kulcsszót, és az változó neve után adjuk meg az új értéket:
gsettings set org.gnome.desktop.a11y.keyboard mousekeys-max-speed 300
A módosítás hatása ebben az esetben is azonnali. A beállítás mindig az adott felhasználóra érvényes, ezért ne használjuk a sudo-t a gsettings-szel, hiszen akkor a root felhasználóra lesz érvényes.