Rendelkezésre állás

365 * 0.999 = 364,635. Tehát gyakorlatilag, az a cég, amelyik 99,9%-os rendelkezésre állást ígér, az csupán egy fél napot, jó szívvel egy napot eshet ki. Az extra.hu-nak volt egy 3 hetes teljes szerverleállása, majd ezen a héten hétfőtől volt még egy karbantartás, amire legalább egy megnyugtatóan elegáns hibaüzenetet tudtak készíteni, tegnap és ma pedig minden figyelmeztetés nélküli mySQL kiesés van.

A mySQL kiesés a dinamikus lapoknak halálos, mivel általában ott tárolódik az adat. Statikus oldalaknál csak az egyes dinamikus szolgáltatásokat érinti, nekem is ki kellett kapcsolnom az egyik oldalon az üzenőfalat, hogy az adatbázis csatlakozáson elhasaló script ne rántsa magával a statikus lapokat is. Ezzel nem lenne semmi baj, ha legalább az extra főoldalán kint lenne egy címke, hogy mySQL szerver csere, ekkor és ekkor újra elérhető a szolgáltatás. De egy ingyenes szolgáltatónál ne is várjunk ilyent.

Azonban vannak más cégek, ahol számítógépes rendelkezésre állás ugyan van, de emberi annál kevésbé. Valószínűleg ezért nem fogom a nyáron lejáró tárhelyemet a mostani cégnél meghosszabbítani. Ugyanis az egyik ismerős átregisztrálása után egy évvel kaptuk a levelet, hogy a domain név idén lejárt, azt meg kell hosszabbítani, a tárhely 2010-ig jó. Ez egy évre 2000 Ft. Aztán felhívta a hölgy a céget, mivel 2 évre lett rendelve mind a domain név, mind a tárhely, és akkor közölték vele, hogy nem csak ezt a 2000 forintot kell kifizetni, hanem még 4000-et, mivel a tárhely is lejárt! Majd közölte az úriember, hogy ez a fix összeg, az e-mail rosszul lett kiküldve! Na most hogyan bízzak meg egy olyan weblapokkal foglalkozó céggel, ami rosszul küldi ki az e-maileket?

Szerk.: az eddig szinte tökéletes időzóna beállítás mára el lett szabva, ha nem állítják vissza a szerveren, akkor megint lehet benne egy 9 órás elcsúszás. Amit persze a nyár elején érkező újabb költözésnél kikalapálok, mint csorbult kasza a részeg parasztot, de miért nekem kell mások miatt szívni…

Szerk2.: jaaj, legszebb öröm a káröröm 😀

Pannon Egyetem - adatbázis szerver hiba

Csak véletlen egybeesés lenne, vagy a Pannon Egyetem is az extrán van?