HP Microserver N40L

  1. november 17-én megérkezett a 3 nappal előtte rendelt HP Microserver N40L. Azóta szorgosan dolgozik a szekrény sarkán fejlesztő, torrent és backup szerverként. Az év utolsó bejegyzéseként egy hosszabb, képekkel megtűzdelt beszámoló következik.

Ez a hardver szintén az iPontól érkezett Pick Pack Pontos átvétellel. Sokáig szemeztem vele, és mire eljutottam addig, hogy megrendelem, addigra pont elfogyott a készlet. Kértem értesítést az utánpótlásról, meglepetésemre néhány óra alatt meg is érkezett a levél, hogy újra rendelhető. Vajon találtak még néhányat a raktárban vagy a lemezes változatokból elkezdték kiszedni a lemezeket? Mindegy volt, meg is rendeltem. December 10-e óta megint nincs készleten, és talán már nem is lesz, mert a HP kiadta az N54L típust, amiben a jelzésnek megfelelő újabb, erősebb AMD processzor dolgozik.

A Pick Pack Pont átvétel miatt elég volt az amúgy pénteken kiszállított gépért szombaton átsétálnom a legközelebbi Inmedioba. Az üzletbe belépve rögtön meg is láttam a dobozt, ugyanis nem hátul a pult mögött, hanem a pult előtt rakták le, és egy szerencsejátékot próbáló munkás éppen arra tette a szemmel láthatóan sok építkezést megjárt táskáját. Az én 70.000-es csomagomra :(. Ezen kívül a csomag tetején volt egy lábnyom és egy csúnya benyomódás:

HP Microserver N40L 01

Szerencsére a doboz tartalmának nem esett semmi baja, de mégiscsak szebb lett volna, ha épségben jut el a doboz hozzám. Ami amúgy így fest:

HP Microserver N40L 02

A dobozt felnyitva a felső hab tetején található a számla, alatta a két WD 500GB Caviar Blue merevlemez, amit még a szerverhez rendeltem, és oldalt az EU, illetve USA szabvány tápkábel:

HP Microserver N40L 03

A doboz tartalma kipakolva:

HP Microserver N40L 04

A szerver előnézetben:

HP Microserver N40L 05

Oldalnézetben:

HP Microserver N40L 06

Hátulnézetben:

HP Microserver N40L 07

A hátulján lévő zacskóban két kulcs van, és mivel nem lehet nyitott állapotban kivenni a zárból a kulcsot, ezért érdemes meghagyni ezt a zacskót tárolás céljából vagy akár a hátulján lévő pántra rá is lehet fűzni a karikát. A szerver kinyitva:

HP Microserver N40L 08

A négy merevlemez tok egyszerűen kiszedhető:

HP Microserver N40L 09

Ideje volt berakni a 2 db WD 500GB Caviar Blue merevlemezt:

HP Microserver N40L 10

A szerver ajtajának belső felén sorakoznak a különböző csavarok, a merevlemez rögzítőknek hatszögletű fejük van, de egy lapos csavarhúzóval simán ki- és betekerhetőek. A tokba való rögzítés után mehet a merevlemez a gépbe:

HP Microserver N40L 11

A két merevlemez beszerelése után a gép felkerült a helyére:

HP Microserver N40L 12

Kapott áramot és hálózatot, valamint csatlakoztattam az előre elkészített preseed Ubuntu 12.04 telepítőt pendrive-on. Megvártam, amíg a telepítő megnyitja az SSH kapcsolatot, és laptopról, hálózaton keresztül végeztem a telepítést:

HP Microserver N40L 13

A két 500 GB-os merevlemezt tükröztem. Ahogy a mondás tartja a sör nem alkohol, a RAID1 nem biztonsági mentés, de valamivel nyugodtabb vagyok, ha valami a szerverre is felkerül. Fut rajta torrent kliens, webkiszolgáló és SAMBA, egyelőre ennyi. Még messze nincs kihasználva, később ha több időm lesz, akkor kipróbálok ezt-azt.