Rhythmbox leváltása Quod Libetre

Mivel szeptember 11. óta a weben keresztül is lehet vásárolni az Ubuntu One zeneáruházból, ezért egyszerűbb lett alternatív zenelejátszót választani. Amit pedig érdemes megtenni, ha több előadó közreműködésével készített albumot szeretnénk hallgatni.

A probléma az, hogy a Rhythmbox előadó és album szerinti szűrése túlságosan merev. Ha egy olyan albumot szeretnénk meghallgatni, aminek több különböző előadója is van, akkor az előadó szerinti szűrés miatt ki fognak maradni zeneszámok. Amíg csak egy albumról van szó, addig választhatjuk a „Minden előadó” szűrőt, és kiválaszthatjuk azt a bizonyos albumot, amit szeretnénk, de ez a mutatvány megbukik mihelyt egy előadó összes albumát szeretnénk meghallgatni. A példán látszik, hogy Fanu előadónak 20 száma, Fanu feat. Gigi előadóknak pedig 2 száma van, holott az egész Daylightless albumon 22 szám van (hiányzik az 1. és a 4. szám):

Fanu - Rhythmbox

Viszont a megoldás nem egyértelmű, mivel a több előadót tartalmazó albumok összefoglaló előadójának jelölésére nincs szabványos címke. Létezik egyrészt az albumartist és a performer címke is, a kettő közötti döntésben nagy segítség, hogy az iTunes, valamint a 7Digital gyűjteményét használó Ubuntu One zeneáruház is a performer címkét használja. A tökéletes lejátszó kiválasztása innentől sem sokkal egyszerűbb, mert rengeteg olyan album van, aminél nincs kitöltve a performer címke, ilyenek pl. a dalok.hu-ról beszerezhető albumok is. Tehát olyan lejátszót keresünk, ami a perfomer hiányában az artist címke alapján rendez.

Erre tökéletes a Quod Libet, ami céljául tűzte ki, hogy a zenegyűjteményünk rendezésében ne hátráltasson minket. A Quod Libet szűrőit egyszerűen tudjuk szerkeszteni, bármelyik címke alapján tudunk új szűrőoszlopot létrehozni. Viszont ami miatt tökéletes választás lesz számunkra, az az, hogy a szűrőkben feltételt is el tudunk helyezni, mégpedig az alábbi módon:

<ha ez a címke üres | jelenítsd meg azt, ami itt van | ellenkező esetben pedig azt, ami itt van> 

Tehát a következő feltétellel el tudjuk érni, hogy ott, ahol a perfomer címke meg van adva, ott a performer alapján szűrjön, de ha nincs perfomer, akkor az artist alapján:

<performer|<performer>|<artist>>

Az eredmény pedig magáért beszél:

Fanu - Quod Libet

A beépített gazdag címkézési és rendezési funkciókon kívül rengeteg plugin is a rendelkezésünkre áll, így mindent be tudunk kapcsolni, ami egy modern lejátszóban szükséges lehet: statisztika küldése a Last.fm-re, albumok letöltése, médiagombok, beépülés a hangmenübe, stb.

Quod Libet plugins

Ezen kívül érdemes megjegyezni, hogy a Quod Libet Phythonban készül, ezért akár a fejlesztésbe is könnyen bele tudunk kapcsolódni, valamint multiplatform, tehát akár Windowson is lehet használni. Ubuntura legegyszerűbben a szoftverközpontból tudjuk telepíteni.