Hádé

Helló HD! Ezzel a kicsit Motorolától nyúlt szlogennel nyomul a Balatonalmádiba bejegyzet HD Platform Kft, hogy elterjessze a HD televíziókat. A bulvár pavlovi reflexszel nyúlt utána, és rögtön ijesztegette az amúgy is eladósodott plebszt, hogy innentől nem tudják fogni az adásokat, vagy kell egy új készülék vagy egy átalakító, ami 40.000 forint. A valóság szerint az átalakító 5000 tallér, és nem mindenhol jön a mennyei manna. Megváltást pedig ne várjunk, ugyanis a HD megjelenítéssel csak akkor kapunk jobb minőséget, ha a felvétel és a feldolgozás HD kamerákkal és eszközökkel történt. Tehát ha nem vettek fel legalább 8 sávot a színpadon, akkor hiába költesz százezreket egy hangcuccra, csak arcoskodni tudsz vele, de fülelni nem érdemes.

Vitatkozhatunk vele, mennyire gerjesztett igény, mennyire valóságos, de most rakjuk félre ezeket, és dobjuk el a televíziót is. Ugyanis személy szerint TV nélkül élek, csak ritkán nyomom be, viszont az internetet napi 12 órában adagolom magamnak. Szemben a TV-vel, a számítógép programozható, ezért az adatok tömörítése, kódolása gyorsabban fejlődik. Így lehet az, hogy egy DVD formátumú videó, ami MPEG2-vel van tömörítve 3-10 mbit/másodperc adattal a mai nagyobb internetkapcsolatokkal is annyi ideig töltené, ameddig a film tart. Tehát ha szerencsés vagyok, akkor közben nézhetem ameddig tölt. Igenám, csak hogy az MPEG2 tömörítésnél jobb az MPEG4, amilyen pl. a DivX, Xvid. Ez a két utóbbi nagyon népszerű volt egy-két éve, az Xvid nyílt forráskódú, és többször megverte már kereskedelmi társát, olyan 1500 kbit/s körül már DVD minőségű a felvétel, 700-800 kbit/s között készülnek a DVD rippek, amik egy 700 megás CD-re is ráférnek, és még élvezhetőek. Aztán eljött az ideje a modernebb tömörítéseknek ilyen a H.264, avagy másnéven az MPEG4 AVC. Ez egy bejegyzett, szabadalmazott formátum, ezért a konzervatívabb nyílt forráskód hívők nem igen szívlelik, azonban nem mindenki ilyen, és létezik hozzá x.264 néven egy nyílt forráskódú kódoló. Így bárki elő tud állítani ilyen formátumú videót, ami ma a legjobb tömörítésnek számít.

Hogy miért érdekes nektek ez? Azért, mert az Adobe a Flash lejátszóját még 2007 decemberében ellátta a H.264 megjelenítés képességével. És ez azt jelenti, hogy egy egyszerű Flash Playerrrel a webről tudtok HD minőségű videót nézni! De nem mindegy, hogy milyen sebességgel! A Youtube kísérletezik HD minőségű videókkal, a következő videó 2.2 mbit/s tömörítéssel érkezik, tehát ha 2 mbit/s-os internetkapcsolatod van, akkor is várnod kell legalább az elején, hogy a letöltés egy kis előnyre tegyen szert. A videót a youtubeon nézzétek meg, és teljes képernyőn, hogy érződjön a minőség. Ahhoz képest, hogy egy DVD legalább 3 mbit/s sűrűséggel jön nem rossz, de ilyen eredmény még nem érdemli meg a helyét az Udi Onlineon. A Heima című videó (a keretben a videóra duplán kattintva jelenik meg teljes képernyőn) 500kbit/s, tehát a youtubos 1/4-ed része, de ehhez képest minőségben egyáltalán nem találunk eltérést! Tehát egy kis szakértelemmel, az eddigiekhez képest sokkal alacsonyabb bitsűrűséggel és fájlmérettel tudunk alkotni HD minőségű videókat. De ehhez persze az kellene, hogy ne a webkamerás, mobiltelefonos videók vegyék át az uralmat az emberiség felett…

A száraz informatikai szövegben ügyesen elrejtettem két videót, amik akár a bölcsészeket is kimozdíthatják a stresszes hétköznapokból. Aki már az elején feladta a küzdelmet a számokkal, az így járt. Ebből is látszik: soha ne add fel :)!