Matrózok és matracok

Talán a legérdekesebb dologba ütköztem ez évi vizsgaidőszakra készülés közben! Tudvalevő a legnagyobb fogas cet neve angolul sperm whale. Na most ez nem egy olyan egyszerű felkiáltásból született, hogy “ez g*ci nagy”, hanem a bálna fején lévő ragadós fehér anyag alapján kicsit emberi tulajdonsággal ruházták fel őket. De hát tévedni emberi dolog! De ha többször és folyamatosan, az azért már mást mond nekünk. Ugyanis a 19. század elején Chile partjainál élt egy ilyen fajú albínó bálna, ami egyes állítások szerint több, mint 100 támadást túlélt, és igen erős volt. Szerintem rögtön kitaláljátok, hogy milyen regény született ebből a … ejj, de ízléstelen poén lenne. Herman Melville Moby-Dickjét ez az élő fehér szörny, igazi nevén Mocha Dick ihlette. Nem fogom az angol szavakat lefordítani, mert nem akarom a poént a szátokba adni (ez sem a legszebb, de már kicsúszott), de nem hinném, hogy a Dickinson becsületes név szépsége miatt választották volna a Dick nevet egy ilyen elnevezésű bálnafaj egyik méretes példányának. Mielőtt valaki abba is beletűnődik, hogy a mocha az sötétbarnát jelent, de a mi bálnánk hófehér volt, és ez mit jelenthet, hát ne tegye! Ugyanis a bálna Mocha szigetének közelében élt, onnan a név, nem a fekete kávéról.

Azt már fel sem emlegetem, hogy a szirének legendája valószínűleg a tengeri tehenek alakjából eredt, ami ránézésre csöppet sem fest habokból születő Vénusznak. De hát ha nincs ló jó a szamár is, valamint kecskét és birkát szerezni a nyílt vízen…

Lám mit tesz az emberrel a vizsgaidőszak. Szerintem ezt az elméletet nem fogom holnap a tanár úr elé tárni. Megnyugtatásként elárulhatom, hogy a sperm whale magyar megfelelője a nagy ámbrás cet, ami nem hordoz magában ilyen gondolatokat. Bár fogadjunk, hogy néhányan most etimológiai kutatásba kezdenek, hogy honnan ered az ámbrás szó :).