Spamek, férgek, vírusok, rendszerek

Kaptam. Bele az arcomba. Egy jó nagy figyelmeztetést. Hogy én lennék a spammer! Most akartam hozzászólni a szelkakas.freeblog.hu blogon egy bejegyzéshez, mire közölte velem az Enyim Birodalom, hogy én bizony spammer vagyok. Magyarul az IP címem szerepel egy adatbázisban. Gyorsan le is ellenőriztem, és valóban. Az 50 listából egy piros. Viszont nem az én IP címem, hanem a tartomány. Amit én nem tudok megoldani. Illetve 150 euro ellenében igenis meg tudnám oldani, de inkább omoljon össze az Enyim Birodalom ha már ennyire megbízik az ilyen listákban.

Egy picit amúgy megijedtem, mivel tesóm gépe igenis rossz bőrben van. Talán 1 hónapja újította meg apa a NOD32 előfizetést, ezért új verziót is akartam telepíteni. Nem tudtam. Képtelen volt elindítani a NOD szolgáltatást, hiába volt meg minden joga hozzá. Ctrl+Alt+Deletere nincs feladatkezelő, ami egy nagyon rossz jel, az még rosszabb, hogy az AdAware szótlanul feltelepül ugyan, de ugyanolyan szótlan mikor indulnia kellene. Újratelepítés lett volna a végső megoldás, Jani ezt már csukott szemmel csinálná, de tesóm nem hunyt szemet, és nem engedélyezte. A helyi kezelés pedig igen kalandosra sikerült, mivel a csökkentett módban is falakba ütköztem. Hálózaton keresztüli rendszer ellenőrzés az AdAware legmagasabb árkategóriájában van csak, ami azért elég mocskos dolog. Az én NOD32-őm simán lefutott hálón keresztül, de nem talált sokat. Beraktam azért még egy Linux liveCD-t egy vírusirtóval, na az talált rögtön kettőt is a SystemVolume mappában, ami Windows alatt abszolút le van tiltva. A probléma még mindig fent áll, valószínűleg már nem fertőzött tesóm gépe, de nem is állt helyre a rend. Kellene egy újratelepítés.

Amiből azért kijut nekem, mivel két hete cseréltem apa XP-jét vissza a gyári Vistára, most hétvégén pedig Windows 7-et teszünk fel rá. Micsoda öröm. Már alig várom. Ez az a rendszer, amilyet még soha nem láttunk, és történelmet ír és más hasonló Microsoft marketing (segg) nyalánkságok. A Google pedig bemutatta az ő operációs rendszerét. Ami igazából egy játékszer a pici és olcsó netbookokra. Lehet tényleg ez a jövő, mikor egy rendszer újratelepítésnél 50 gigát kell biztonságba helyezni, hálózaton vírust irtani, akkor ezt bízzuk csak szakemberekre akik megfelelő eszközökkel rendelkeznek ehhez, mi pedig legyünk csak jól elzárva a vastól és más kártevőktől. Milyen furcsa, hogy nekem ebben a trendben kell meggajdolnom, és alsó szintű C-vel kacérkodni, mikor a Flash és egyéb webes technológiák az ujjamban vannak.