Rend a lelke

Rend a lelke mindennek! Ezt anyu szokta mondogatni, mostanában pedig én szoktam idegesíteni tesómat ezzel. De nagy igazság. Ha gugliban rákerestek, akkor többek között feng-shuit, projekt menedzsmentet és párkapcsolati témát is találtok. Magyarul bármire rá lehet húzni, ami az emberekkel vagy amúgy az élettel kapcsolatos. Én most a digitális életvitelre fogom ráhúzni, mint minden normális bölcsész.

A dolog úgy kezdődött, hogy kezdek elhülyülni. Korábban elképzelhetetlen módon, minden nyom nélkül elfelejtek dolgokat, éppen ezért kell egy naptár, amibe esetleg teendőket is írhatok, amiket aztán ki lehet pipálni. Na most ez plusz egy program, aminek futnia kell Windowson és Linuxon (nehogy figyelmeztetések nélkül maradjak), valamint nem lenne rossz, ha a webre ki tudnám archiválni a cuccokat belőle, mikor nem a saját gépemnél ülök. Amilyen sokrétű a kérdés, olyan egyszerű a válasz: Thunderbird.

Illetve jobban mondva Thunderbird + Google, mivel amit a villámmadárban beállítok, azt a Google szolgáltatásokon fogom tudni archiválni és szinkronizálni. Hogy mit is? Az összes levelemet, az összes kontaktomat, az összes RSS feedemet, és az összes naptári bejegyzésemet. Ehhez persze kell néhány plugin, de viszonylag kis szenvedéssel be lehet állítani mindent. Annak köszönhetően, hogy mindez egyetlen programon belül van az ellenőrzéseket megkönnyíti, és ezáltal segít megszüntetni az internet függőségemet. A naptár funkció erre még rátesz egy lapáttal, mivel így nincs több értelmetlen bóklászás a neten, az üres töprengős perceket kiiktatja.

Ha valaki még nem használta volna a Mozilla másik nevesebb programját, mondván, hogy csak egy Outlook klón, és azt csak középkorú titkárnők használnak, mindenképpen nézze meg, mire is képes. Nagy mértékben rendet tud vágni az ember életében. És azt, hogy egy bizonyos funkcióra egyetlen, nyílt forrású programot használunk, csak támogatni tudom, mivel minden multimédiát a VLCvel élvezek, a barátaimmal a Pidginnel beszélgetek, és most már a Thunderbird tartja kordában az irataimat és tennivalóimat.