Betárazás

Itt a nyár, és hamarosan lejár a Domain Univerzumnál a tárhely és domain regisztrációm. Éppen ideje átgondolni a váltást, mivel sem maga a DU honlapja, sem az ügyfélszolgálat nem szívderítő. És már nem is annyira olcsó, mivel a piacnyerő akció, amikor is 10.000 forintból kaptál egy új domain nevet és 500 mb tárhelyet, már nincs. Ha náluk maradna a tárhely és domain is, akkor a plusz két év már 14.000 forint lenne. Tehát keresünk egy ugyanekkorát és olcsóbbat vagy egy drágábbat de nagyobbat (jelenleg az 500 megás tárhelyemből 558 megát használok 🙂 ).

A honi szolgáltatók listáját hamar át lehet húzni egy vonással, ami pont olyan vastagon fog, mint az ő tolluk. Senki nem közelíti meg a DU tárhely árait, amit kizárólag azért tud ilyen alacsonyan tartani, mert tulajdonképpen egy amerikai viszonteladó. Európa sem versenyképes, habár a német és brit árak csak kicsivel tűnnek magasabbnak, az euróhoz képest gyenge forint jócskán megdobja az árakat. Így marad a tengerentúl.

Érdekes látni, hogy a korábban már a banki szektorban és a mobil tarifákban használt árazások betörtek az IT piacra. A nagyobb tárhelyszolgáltatók korlátlan tárhelyet kínálnak egy bizonyos összegért és nem ritka, hogy csak ilyet. Pont, mint a mobil-szolgáltatóknál a “hívj mindenkit mindenkor egységes áron” díjcsomag. És azt a trükköt pedig, hogy mindenkinek korlátlan tárhelyet biztosítanak a bankoktól nyúlták. Ugyanis nem áll rendelkezésükre ügyfelenként 1 petabyte-nyi hely, (amit gyakorlatilag jogosan tekinthetnénk korlátlannak), hanem a statisztikák alapján rájöttek arra, hogy egy egyszerű tárhely bérlő nem nagyon képes 2 gigánál több legális adatot felmerni a tárhelyére (a bankokból sem veszi ki mindenki ugyanazon a napon az összes pénzét). Aki pedig ennél nagyobb mennyiségű adatot akar tárolni, az már valószínűleg komolyabb megoldások után néz.

Szóval egy ilyen feneketlen tárhely ára havi négy dollártól kezdődik. A WebHostingPad az amúgy négy dolláros árát csak ma a Megemlékezés Napján 2 dollárra csökkentette, így rögtön rá is ugrottam a két évre 9500 forintos ajánlatra. Csak az a bökkenő, hogy nincsen dombornyomott hitelkártyám, amivel kiperkálhattam volna az összeget. Ezért szűkítenem kellett a keresést a PayPal-lal fizethető oldalakra. De így is találtam egy piszok olcsót.

A 3IX egy dolláros hosztingot kínál, ami az olcsó húsnak híg a leve szindróma. Ezen kívül még az is aggasztott, hogy egy nagy PHP4 pecsét van kint az oldalukon. Habár a szolgáltatás felsorolásnál kint van a php 4 & 5 megnevezés, a telepíthető scriptek felsorolásában nincs phpBB3, csak 2. Ennek ellenére, mivel nagyon olcsó, ezért belevágtam, mondván ha felsülök, akkor nem vesztek annyi pénzt (és még mindig eljátszhattam volna a 30 napos visszafizetési garanciával). Így ki is választottam az eggyel nagyobb csomagot, amiben 150 giga tárhelyet és korlátlan adatforgalmat kapok. Mindezt havi három dollárért, de mivel megbízható vevőként 2 évre kifizettem az egészet, ezért két hónapot és 10%-ot elengedtek az árból, így kicsivel több, mint 12.000 forintba fájt a dolog.

A 150 giga tárhely az bizony hatalmas. Egy ökröt is felrakhatnék rá, ha át tudnám gyömöszölni a kábelen keresztül. De mindenfajta túlzás nélkül mondhatom, hogy a 120 gigás laptop vinyóm vidáman felférne. Az adminisztrátori felület teljesen profi, cPanel, sokkal jobban tetszik, mint a DU-os Plesk, és rögtön meg is nyugodtam, amikor láttam, hogy a PHP 5-ös verziójú. De itt el is könyveltem, hogy phpBB3-at lehet telepíteni, de viszont nincs Drupal, szóval az oldaluk tájékoztató részét nagyon hanyag módon frissítik. De a Domain Univerzumnál sincs ez másként, és haladó rendszergazdaként nincs is szükségem ilyen parasztvakító cuccokra, mint automatizált script telepítés.

Tehát van már egy gigászi tárhelyem 2011. május 26-ig, már csak a domain névről kell gondoskodni. Ebben nem emelt a szolgáltatóm, és bármennyire is kutakodok a neten, egy átregisztrálással legalább 1000 forintot bukok, nem beszélve a scanner hiánya miatti aláírás szenvedéssel. Így inkább a domain nevem marad a Domain Univerzumnál, a meghosszabbítása 4000 forint lesz. Egyébként az almádi cég is frissített, mivel most már az ügyfélkapujuk tök ugyanolyan, mint a 3IX-é (egy Joomla modulra gyanakszom), és ha még a rendszergazdai panelre történő átirányítást is működésre bírnák, akkor végképp használható lenne.

Mindent összegezve 16.000 forintnyi költségen még két évig biztosan elérhető lesz az udionline.hu. Az új tárhelyemre már be lehet lesni, a hétvégén klónozom oda az oldalt, és utána héten megkérem a szolgáltatómat, hogy írja át a DNS címeket. De ezekről biztosan tudni fogtok, nehogy eltévedjetek :).