Magántulajdon

Richard M. Stallman, a GNU atyja (vagy már egyre inkább teremtő remetéje) nyilatkozott a Guardiannak a Cloud Computingról alkotott véleményéről. A Cloud Computing nem azt jelenti, hogy sok-sok pénzért egy daru felemel, és a magasban, remélhetőleg galambmentesen tudsz számítógépezni, hanem hogy egyetlen szál böngészővel és internettel levelezel, szöveget szerkesztesz, meg ki tudja még mit művelsz. Tehát:

“One reason you should not use web applications to do your computing is that you lose control,” he said. “It’s just as bad as using a proprietary program. Do your own computing on your own computer with your copy of a freedom-respecting program. If you use a proprietary program or somebody else’s web server, you’re defenceless. You’re putty in the hands of whoever developed that software.”

Tehát ha te gmailezel, akkor elveszted a kontrollt a leveleid felett, mások által szolgáltatott szerveren tárolod azokat, és mások által fejlesztett programon keresztül nézed. És ezek az emberek gonoszak! Ne bízz másban, csak az ilyen nagy bundás pufi mackókban, mint Stallman! Ugyanmár. Persze van benne valami, számtalan jelszót tartalmazó levelem van fent a gmail fiókomban, de nem fejleszt mindenki plazmaágyút, és fénykardot, amit az USA kormánya ellop, és abban is biztos vagyok, hogy a gmailnél nagyobb biztonságban vannak az ilyen adatok, minthogyha egy átlag felhasználó a Thunderbird klienssel letöltené ezeket a leveleket, és a jelszó nélküli számítógépén tárolná parlagon. És különben is! Hol van innét a nyílt forráskódúság szelleme? Csináljak mindent egy saját magam által hegesztett számítógépen, egy saját magam által megírt operációs rendszeren, és mindezt 30 centi vastag betonfal mögött, elvágva a külvilágtól, csak hogy brilliáns gondolataimat, a drágaszágomat megvédjem?

Jah… Megnéztem Stallman honlapját, és miután felocsúdtam a designtól, rögtön meg is világosodtam. Hősünk összegyűjti azokat az országokat, ahol nincsen személyi igazolvány, máshol pedig arra buzdít, hogy ne olvass Harry Pottert, mert valami törvénybe ütközik a kiadása. Ehh, azt hiszem szükségünk lesz Eric Cartmanre: