Informatika 08

Ilyenkor bejglitől megülten általában mindenhonnan az egész év áttekintése zúdul ránk, akár egy decemberi lavina. Én sem hagyom ezt ki, a jégcsapuborka szezon miatt nekem is kell valami témát kiásnom a hó alól, ezért a 2008-as év informatikai történéseiből kortyintgatok, de persze csak abból, amihez értek, mert hát suszter maradjon a kaptafánál.

Hardver terén csak annyit tudok mondani, hogy az iSuppli felmérése szerint a Notebook eladások meghaladták az asztali gépek eladását. Én ezt előre láttam csak a szaktársak példáján keresztül, hogy mindenki, de tényleg mindenki mikor gépet vesz, akkor notebookot vesz. Másik érdekes jelenség ebben az évben a netbookok megjelenése volt, amik kicsi 10″ gépek, igazából csak levelezésre és böngészésre kifejlesztve. Viszik őket mint, a cukrot. Az már csak az emberi hülyeség, hogy úton-útfélen lehet hallani olyan kívánságokat, bárcsak ez és ez futna rajta, de nem. És valóban nem. Most kiemelném kedves olvasóimnak, hogy a netbook bármilyen olcsó és szép, nem teljes értékű számítógép!

A web terén nem láttunk nagy változást, kijött a FireFox3 valamint a Google Chrome, és bár mindkettő nagy port kavart, a tűzróka valahogy jobban megmaradt a gépeken. Ebből várjuk már a 3.1-et, amiben benne lesz a titkos böngészés, valamint gyorsnak ígérik. A webdesignban nem történt túl sok változás, a HTML5 ajánlásra még várni kell, a szakemberek igazából már csak visszaöklendezve kérődznek egy-egy témán, de még mindig rengeteg süket fület találni, így 2008-ban is csak termelik a kontárok a trágyát és sajnos a pénzt is, mivel az üres marketing szövegeket rendesen megeszik az emberek.

Linuxról kicsit nagy bátorság beszélnem, mivel csak ezévben tudtam telepíteni, használni és behatóan megismerni. De azért láttam egyet-s-mást. Furcsa módon azt kell, hogy mondjam, elérte azt a szintet, amikor az emberek már nem segítik, hanem hátráltatják a terjedését. Pont ma olvastam a következő mondatokat treytől, aki a HUP-ot alapította, és mind a mai napig üzemelteti: “Ez az, ami nem igazán érdekel. Amíg lehet olyan konfigot venni egyet is, ami nekem megfelel, lesz.rom, hogy min nem megy. Más nem ezt csinálja? A Mac OS X-hez valaki nem egy bizonyos konfigot vesz? De.” Neki van olyan szerencséje, hogy 40 notin kipróbálhatja az Ubuntu Live CD-t, és csak azt veszi meg, amivel minden tökéletesen megy. Na most ezzel, azon kívül, hogy milyen stílusban fejti ki nemtörődömségét az a gond, hogy a Linux nagyon is nem Mac. Ugyanis, ha Macet veszel, azzal veszel egy felsőkategóriás hardvert is, és egy jó operációs rendszert, ami nem fog akadályozni, hogy dolgozhass. A Linux mögött nem áll ekkora marketing ami bizonygatná, hogy vegyél olyan gépet, amit 100%-ig használ a Linux, mert nem fog akadályozni a munkában. Sokan a meglévő gépükön kipróbálják, és ha nem megy, akkor senki nem mondja azt, hát akkor legközelebb olyat veszek, amin biztos megy, mert ez fantasztikus! Főleg Magyarországon, ahol 60% a warez aránya! A gépet azt meg kell venni, de lopott Windows és Linux is ingyen van, miért pont azt venné figyelembe?

Egyéb nyílt forráskódú programokra ugyanaz érvényes, mint a pingvinre. Nem feltétlenül kell több program, több kód, több programozó! A mennyiségi határokat szépen elértük, talán túl is szárnyaltuk, ideje lenne minőség fele elmenni. Mind a kód minősége, mind pedig a kommunikáció és emberség tekintetében. Kapásból két projektet tudnék mondani, ahol a fejlesztők parasztsága miatt nem szimpatikus a program, egyet még mindig használok. Könyörgöm ne legyen az a szoftverekkel, mint a virslivel: csak azért szereted, mert nem tudod, hogyan készül. Ellenpélda is akad bőven, annak a felsorolásába nem kezdek bele, ahol hibákat jelentettem, megköszönték, és belerakták a javítást. Maga a GNU projekt már régen zsebre vághatta volna a világot, ha a kiemelkedő emberek egoizmusa nem taszítaná egymást, mint a mágnes egyező pólusai. Így csak kik maradnak? Elvakult, fiatal szabadságharcosok, akik hittérítőt játszva lejáratják az egészet.

2008 sem a megváltás éve lett, 2009 sem lesz az, egyedüli megváltás kis bolygónknak 2012 lehet, ha tényleg beválik az ősi maja jóslat. De addig mindenkinek rengeteg türelmet kívánok embertársaihoz és egy raklapnyi önkritikát a 2009-es évre!