Hű adathordozó

Az informatikában van egy olyan alaptétel, hogy amiről nincs két másolat, az nem is létezik. Mint minden rendes bölcsesség ez is csak akkor kerül szóba, ha baj van. A laptopommal most baj van, haldoklik a kijelzője. Méghozzá elég drámaian, vérvörös színben köpi leheletnyi mondandóját. Szervizbe be, szervizből vissza, no de a varázslat után megmaradnak-e az adataim?

Tesóm mondta, hogy menjek el a Photo Hallba 50db DVD-ért. Kicsit soknak találtam a 160 forintos darab árat, ezért elléptem Tescóba. Ott csak 10-es csomagok vannak, de még riasztóbb árral. Ezért maradt a 160 forintos Maxell. Körbenézve neten ennél csak a netrendelős, futárszolgálatos, külföldről importált lemezek olcsóbbak. Nagyjából az Artisjus matrica árával kerülnek kevesebbe.

Magyarországon a jogdíjas művek magánfelhasználású letöltése nem büntetendő. Cserébe figyelmeztetnek minket a matricák, hogy a művészek(?) jogdíját kifizettük a boltban, amikor megvettük a szűz adathordozót. Ha saját alkotásainkat másoljuk a lemezre, akkor azért, ha másét, akkor azért jogos a díj. Briliáns csapda. Tudva azt, hogy a T-Mobile zeneáruháza már lehúzta a rolót, a dalok.hu-ról letöltött számokat neked kell archiválni (kétszer fizetek jogdíjat?), songo.hu ugyan tárolja a zenéimet, de Windows Media Player DRM megoldást használ (éljen a Microsoft!). Briliáns összeesküvés? A zenék mentése tehát hagy némi kívánnivalót maga után, filmekről ne is beszéljünk, a játékaim nagy része viszont már digitális terjesztőn keresztül lett megvásárolva, bármikor újra letölthető.

Az adatmentés nem csak pénz kérdése, a DVD írás, tárolás néha elég macerás. Általában a tökéletességig csiszolok egy DVD összeállítást, hogy kiírjam, majd szépen elhagyjam. Most vettem egy 32db-os cipzáros DVD tartó tokot, talán ezzel sikeresebb leszek. Bár ahogy a britek mondják: don’t put all your eggs in one basket. Az optikai lemezek alternatívája lehetne egy külső merevlemez, de míg 100 DVD-t 470 GB tárhellyel 16.000 forintért tudok venni, ugyanennyi pénzért jó vásárnak bizonyul egy 320 GB-os külső merevlemez.

Így hát az ilyen adatmentésekkor legegyszerűbb, ha bal mutató ujjunkat a Shift billentyű közelébe rakjuk, jobb mutatót a Del billentyűhöz, és sűrűn kérdezgessük magunktól: kell?