Egy orosz űrhajós blogja

– Mit csinál az asztronauta űrséta közben, ha viszket az orra?
– Ha szerencséje van, el tudja fordítani úgy a fejét, hogy megvakarhassa a sisak bélésén, ha nem, akkor türelmesen megvárja, míg elmúlik.

Maksim Suraev

Ehhez hasonló emberi, mókás és közvetlen információkhoz juthattok hozzá Maksim Suraev orosz űrhajós blogjában. Max az ISS fedélzetén eltöltött 6 hónap alatt számtalan lenyűgöző fotóval jelentkezett, találós kérdéseket tett fel, űrlényekkel és orosz kémkedéssel viccelődött, búza termesztéséről számolt be, megmutatta hogyan is edzenek az űrhajósok a súlytalanságban, hogyan alszanak, hogyan fürdenek, hogyan nyírnak hajat!

A blogok és twitter bejegyzések nagy vívmánya az ehhez hasonló közvetlen embertől embernek szóló üzenetek, információk közvetítése. Azt gondolhatnánk, nem nagy lépés ez egy űrhajósnak. De mihelyt megtudjuk, hogy az ISS fedélzetén egyetlen laptop van összekötve az internettel, az is az amerikai oldalon, amihez az oroszok nem férnek hozzá, és minden egyes bejegyzést az orosz űrhajózási hivatal közölt le és fordított le angolra, akkor azt mondhatjuk igenis nagy lépés az emberiségnek, hogy ilyen közelségbe hozták nekünk a világűrt!