Az első autó

Néhány éve már gondolkoztam az autóvásárláson. A megtakarításnál is felmerült, hogy tök jó dolog a lakástakarék, csak hát autót nem lehet belőle venni. A munkahelyváltásnál is felmerült a dolog. Aztán kiderült, hogy a kezdés után 1 hónappal már be kell tudnom reggel 5-re járni Budapestre, ami tömegközlekedéssel lehetetlen. Rögtön létfontosságú lett az autó.

Autót venni félelmetes, de fel lehet készülni. Kezdésnek olvassuk el a Totalcar cikkét, hogy mennyiért érdemes kocsit venni. Utána olvassunk nagyon sok Becsületes Nepper cikket. Nem muszáj mindet, elég annyit aminél már látjuk a visszatérő dolgokat: állapotot veszünk, nem évjáratot és pláne nem kilométert, tudjuk melyik modelleket kell kerülni, stb. Ehhez hozzácsaphatjuk az ismerősök tanácsait is: motorháztetőt fel kell nyitni, ha a motortér poros, az jó, mert akkor látszik az esetleges olajfolyás. A csomagtartóban a kárpitot fel kell emelni, meg kell nézni hogy az elemeken nincs-e forrasztás vagy filctollal számok irkálva, ha van akkor megtörték.

Autó nélkül nehéz autót vásárolni. Paradoxon, de így van. Az autókereskedések hétfőtől-péntekig 9-18-ig, szombaton 9-13-ig vannak nyitva általában. Ha 8-17-ig dolgozol és a tömegközlekedéshez vagy kötve, akkor sok szerencsét. Ebből a szempontból nagyon szerencsés vagyok, párom ismeretségi körében van autókereskedő és autószerelő is, ezért sikerült 1 hónap keresés után megvenni, átíratni és szervizelni az első autómat.

Első autó
Az első autó az első budapesti próbaúton

A használt autóra vásárlás után is kell költeni. Számomra nagy dilemma volt, hogy rendelkezésre álló keretnél jóval olcsóbb volt maga az autó. Akaratlanul is elgondolkozik az ember, hogy kevesebb autót kap, mint amire lehetősége lett volna. Viszont a használt autó megvétele után még rengeteg költség van. Az adminisztrációs része kötelező, a szervizben átnézetés szigorúan ajánlott. Nekem létfontosságú volt, hogy a 3 hónapos próbaidő alatt ne hagyjon ott az autópályán, ezért minden felsorolt hibáját javíttattuk. Így a 800.000 forintos autóhoz még hozzájött 296.000 forint költség.

De minden pénzt megért. Jóval gyorsabb és kényelmesebb a tömegközlekedésnél, a 2 órás buszozást, metrózást le lehet tudni egy 1 órás autóúttal. Nagyobb szabadságot is ad, a háziorvosom még mindig Veszprémben van, egy látogatás megvolt gyógyszerkiváltássál együtt 3 óra alatt. Idén nyáron pedig Horvátországba készülünk nyaralni, abba sem vágtunk volna bele autó nélkül.