Hamarosan költözés!

Még a leggondosabban megtervezett költözés sem megy problémamentesen. Ezt szerintem mindenki tudja már több-kevesebb tapasztalatból. Az elektronikus költözés méginkább nem megy gond és baj nélkül. És most nem a különböző PHP és MySQL verziók közti áttérésre gondolok, hanem kicsit hétköznapibb problémák kerültek elő. Szóval remélem azért érdekes lesz a mostani költözésem története, mert most erről fogok írni egy kicsit. Merthogy ha a technika ördöge, meg az egyéb emberi tényezők is lehetővé teszik, akkor a hétvégén költözik a honlapom. Azért akarom leírni, hátha közelebb kerül az emberekhez a www.csillogóvillogószuperszájt.hu világa.

Kezdem a puszta elméleti részével. Ahhoz, hogy a weben megjelenjen a tartalom, azt el kell helyezni egy olyan számítógépen, ami a nap minden percében rá van kötve a világhálóra. Ez lehet a saját számítógéped is, hogyha ki akarod fizetni azt az óriási költséget ami ezzel jár. De megbízhatsz egy céget, hogy biztosítson egy kevéske tárhelyet az egyik szerverén a te kis oldaladnak. Minden számítógép mikor csatlakozik a netre, kap egy számot, amin beazonosítják. Hogy a neten szörfözőknek ne kelljen számokat megtanulniuk, ezért egy központi adatbázisban neveket rendelnek a számokhoz. Az én új honlapom esetében az udionline.hu -t is elérhetnétek egyfajta számon, de az IP-s elérés máshova irányít át. A domain nevek regisztrációját bizonyos cégek végezhetik csak, nekik kell eljuttatni kérdőíveket és pénzösszegeket, de a tárhelyszolgáltató cégek ezt általában elvégzik helyetted. Tehát keresni kell egy mindenes céget, ami ezt a két dolgot kedvezményesen elintézi nekünk.

Domain Univerzum. Ő lenne az. Na persze a nagy ő betű csak azért van, mert mondatot kezdtünk, nem fogom a tökéletes jelzővel emlegetni, de a környéken (merem kockáztatni az országban) a legolcsóbban nála juthatunk tárhelyhez és domain névhez. A kedvezményes ár mint minden esetben itt is komparatív előnyt takar. Most vesézzük ki ezeket.

A tárhelyet úgy bérli egy amerikai cégnél, név szerint a The Planet cégnél. Végignézhetitek a bemutató flash animációjukat, de dióhéjban elmondhatom, hogy ez egy akkora cég, hogy az USA-ban két helyen is gigantikus szerver parkot üzemeltet, és ezáltal a legnagyobb a világon. A földrajzi szétválasztás, és még egy csomó más biztonsági intézkedés a legmegbízhatóbb szerver üzemeltetővé teszi a világon, és mivel nagyban csinálják, ezért a legkedvezményesebb ár jut egy-egy fiókra. Nekünk az utóbbi a lényeg, és számomra kicsit idegesítő volt végighallgatni, hogy még akkor is elérhető a szerverem, hogyha a szerverközpontot egyszerre sújtja áramkimaradás, hacker fenyegetés, vagy pedig valamelyik műszer megadja magát, mert mindenhol 4(!) egymástól független és bármikor cserélhető rendszer van beépítve. Az amerikai felhasználóknak valószínűleg nagyon csábító lehet, hogy ha az USA-t lerohanja valami terrorista csoport, vagy Roswell-ben újra leszáll valami, és bosszút esküszik, akkor is elérhető lesz az oldala. Engem kicsit hidegen hagy, hogy tudjátok-e majd a 3. világháborúban olvasni a blogom, de azért jó tudni.

A domain név regisztrációt pedig a Blaze Arts kft.-vel végeztetik. Érdekes megnézni, hogy ennél a cégnél ugyanakkora tárhely többe kerül mint a Domain Univerzumnál, szóval a The Planet nagyon jó befektetésnek tűnik. Amúgy a Blaze Arts olcsóbban regisztrál domain nevet, mint más cégek, és ezt per pillanat nem tudom, hogy hogyan csinálja, de nem is izgat annyira.

Egyszóval kecsegtető ajánlatok, a Domain Univerzum honlapján egy gyors regisztrálás után kapunk is egy e-mailt, hogy hogyan tudjuk befizetni az összeget, milyen kérdőíveket kell hova elküldeni, szóval mindent. A pénzt lehet átutalással és csekken, én az utóbbit próbáltam meg, és hát nem ment gond nélkül. A csekket befizettem, a szélvényt megőriztem, aztán vártam, hogy megérkezzen a céghez. Az ügyfélkapun be tudtam lépni, és ott vártam a rendezve sorban az összeget. Ez meg is történt, igaz, hogy a regisztráció utáni 6. napon, de semmi gondot nem sejtettem. És ezután elküldtem az űrlapokat kitöltve, bescannelve, és úgy 1 hét után sem volt semmi válasz. Írtam még egy levelet, és ezúttal nem mellékeltem, hanem felraktam a honlapomra a csomagot, és erre kaptam a választ, hogy: “Meg nem probaltuk letolteni, tekintve, hogy a regisztracio dijat emg nem fizette be, illeteve ha mar befizette, mi meg nem tudunk rola. Ezert kerjük, hogy juttassa el hozzank az ezzel kapcsolatos bizonyitekait.” Van benne néhány elütés, és azért az UTF-8-as levelek kínai karaktereket is tudnak írni, nem hogy magyar ékezeteket, meg hát az ügyfélkapun látom, hogy megérkezett, mi az hogy nem tudnak róla?! Plusz nem találtam meg a lefűzött domain-es cuccom, amiért még külön agyvérzés közeli állapotban voltam, de erről írtam is anno. Végülis anyámnál voltak a dokumentumok, és elküldtem a screenshotot, amin a böngészőmben a számla rendezve látszik, valamint a csekk szelvényt lefényképeztem. Erre sem érkezett válasz, aztán úgy 5 nap múlva vasárnap hajnalban kaptam egy gépi üzenetet a honlapom elérhetőségeivel, és a levélben a fizetés részletei is benne voltak. Nem tudtam, hogy akkor most ez mit jelent, de másnap már a HomepageUniverse-től érkezett levél, hogy a karbantartást befejezték, az oldalam most elérhető. A levél angol nyelvű, de nem ezért nem tudtam meg sok infót, az ügyfélkapu meg továbbra is ugyanazokat írja ki, “rendezve”, de “a feltételek nem állnak rendelkezésre” (még ma is ezt látom, pedig a feltételek rég rendelkezésre állnak, hiszen használom az oldalam :)). Aztán elmentem Völgybe, és utána be akartam lépni az ügyfélkapun, amit nem engedett, és majdnem írtam egy levelet, hogy miért töröltek, mikor megnéztem a domain.hu-n a keresésben, és azt mondta, hogy már regisztráció alatt a nevem. Végre! Persze a regisztráció megkezdéséről nem kaptam levelet, mint ahogy az az első levélben ígérve volt, és a regisztráció befejezéséről sem kaptam levelet, csupán én néztem meg, hogy a domain nevem már foglalt, szóval biztosan az én nevemen van.

Igazából nem tudom, hogy próbáljam-e menteni a céget, de valószínűleg a szerverek nyári karbantartása és a mysql és php 4-ről 5-re való átállás is okozhatta a gondot. Mindenesetre szerintem az ügyféllel kicsit többet is illene kommunikálni, bár igaz, hogy a legolcsóbbat vettem, így profitot nem nagyon termelek. Mindent összevetve az új honlapom működik, és nagyon kedvezményes áron, sehol az országban nem lehet ennyi pénzért ilyen magas szintű szolgáltatáshoz hozzájutni, szóval szerintem érdemes túltenni magunkat a megpróbáltatásokon. A magas szintű szolgáltatásokon persze a The Planet szervereit értem, nem a Domain Univerzum ügyfélbarát, pláne nem honlaptervezői munkáját. A cég logóját kiraktam a baloldali sávba, mert szerintem fontos, hogy más is tudjon egy elérhető megoldásról. A HomepageUniverse oldalán is érdemes körülnézni, ugyan az átutalás macerás lehet, de kb. 1000 forintos havi áron adnak 5GB(!) tárterületet. A domain regisztráció mehet esetleg a Blaze Arts-on keresztül, aztán meg itt veszünk magunknak jó kis tárhelyet, és akkor tényleg potom áron hozzájutunk egy óriási tárterülethez. Egyébként a Domain Univerzum és a Homepage Universe oldalai nagyon hasonlítanak egymásra, szerintem a partneri kapcsolat miatt.

Kb. ennyit az új oldalam kalandos születéséről, a többi már csak jelentéktelen technikai kihívás, amikkel remélem, hogy könnyen megküzdök. Az adatbázis átmentése kicsit érdekes lehet, hogyha nem tudok a honlapomhoz kapott vezérlőpultból PhpMyAdmint telepíteni. Úgy néz ki, hogy a vezérlőpult csak magán előfizetésről érhető el, a Pannon Egyetem gépterméből és Batyu koleszából is le van tiltva a hozzáférés, Vineski tudta csak megnézni, hogy tulajdonképpen működik. Az meg egy másik kérdés, hogy be tudok-e majd lépni… A lényeg az, hogy nézzétek még ezt az oldalt, aztán ha költözök, akkor úgyis ki lesz írva, hogy elköltöztem :). De addig még meg kell csinálnom egyet s mást.