Friss WordPress

Június közepén megjelent a WordPress 3, szépen óvatosan megvártam a visszajelzéseket, hátha most is maradt benne kritikus hiba. Addig vártam, amíg júliusban kijött a 3.0.1. Azóta semmi, tehát nyugodtan lehet frissíteni. Az összes használt pluginomhoz is jött közben új verzió, és az elsődleges teszt mutatta, hogy ezek továbbra is működnek.

A 3-as WordPress számomra egyik fontos újítása a menürendszer volt, végre kényelmesen össze lehet kattintani egy többszintű menüt. A megjelenítéssel már voltak gondok, mivel a WordPress alapból ki is teszi az egészet egy többszintű listába. De nekem arra lett volna szükségem, ami Drupalban van, hogy az első szintű menü mindig látszik, a második szintű menüben viszont csak akkor van látnivaló, ha az első szintű menünek tényleg van gyermeke. Szerencsére a WordPress biztosít lehetőséget saját léptető objektumra (menu walker), ezt szépen ki is bővítettem a saját megoldásommal. Viszont ez éppen csak ellátja a feladatot, olyan buta, mint amilyen korábban volt. Ha egy almenüre kattintasz, akkor eltűnik az az almenü, és újra kezdheted a főmenüre kattintást. Erre még visszatérek, érdekes lesz megoldani csak a belső osztályok kezelésével.

Ha már rászántam az időt a kódolásra, akkor néztem néhány plusz kiegészítőt. Kapott tehát a blog egy rakás megosztóikont és egy Facebook tetszik gombot. Csudajól működnek, lehet megosztani és “lájkolni”. Mostantól annyira “szósöl” vagyok, hogy csak na! Meg ne kérdezzétek, hogy a megosztó gomboknál az egyes oldalak pontosan mire jók, felét nem tudom, de ezeknek a nevét legalább már hallottam. Külön izgalom, amikor az ember új pluginokat keres, hogy egyrészt működik-e egyáltalán a WordPress friss verziójával, másrészt megfelelően van-e nemzetköziesítve (i18n). A Sociable pluginnal fordítási gondok voltak, a Facebook Like gombbal fordítási annyira nem, viszont a többnyelvűségre nem figyelt a készítő. Ugyan szorgalmasan küldöm ezeket a javításokat, de nem mindig hallgat rám a fejlesztő. WordPress fejlesztéssel pedig érdemes lesz foglalkozni, pont most fog a Microsoft 30 millió felhasználónak WordPress.com blogot biztosítani.

Ezeken kívül a kinézet is frissült egy picit. Kiderült, hogy bennmaradt egy teljes régi stíluslap, amit ugyan a CSSTidy valamennyire megszűrt, de elképzelhető, hogy a böngészők belekeveredtek. Kicseréltem az egész szedésért felelős részletet, az oldalsávot rendbe tettem, most már harmonikusabb és átláthatóbb a jobb oldal. Nagy hiba volt, hogy a többszintű felsorolásoknál nem volt behúzás eddig, így pl. az önéletrajzom elég bénán nézett ki.

A tartalmakat is frissítettem, az önéletrajzomba bekerült a GDF, a projektek közül kivettem a Lilypondot, mert igazából nagyon keveset tettem érte. Belinkeltem az OpenArena oldalra az új csomagokat is, egész terjedelmes lista lett belőle, és még nagyon sok mindent kell/lehet tenni érte. Hátra van még a referenciák frissítése, 2010-ben már készült két új oldal.

A digitális könyvespolcom alatti ikonoknál Elvis feje pedig nem más oldalra vezet, mint unokatestvérem, Venyercsán Dávid blogjára! Dávid 2007 óta blogol, tehát tapasztalt blogger, és jóval gyakrabban is posztol, mint én szoktam. Nem is akármilyen írásokat, gyakorlott játékosként és mozilátogatóként jóval mélyebb és élvezhetőbb kritikákat tölt fel, mint amilyeneket én el szoktam követni. Szóval csak ajánlani tudom a PC játékok és mozifilmek kedvelőinek ;)!