Beszámoló a Mozilla Nyílt Napról

  1. május 19-én került megrendezésre Budapesten az Urániában a Nyílt Nap. A filmszínház kávézójában rendezett estnek már hagyománya van (2010, 2011), idén azonban megújult a találkozó, és bővült a meghívott szabad szoftveres közösségek száma, valamint filmvetítés is szerepelt a programban. Az este során képviseltette magát a Creative Commons, Fedora, Mozilla, Libre Office és Ubuntu közösség is.

Az előzetes tervem ellenére kevéssel 4 óra előtt értem be, ami végül nem lett gond, mert a találkozó előtt megbeszélt GRUB2 újratelepítésre végül nem lett szükség. Éppen mikor megérkeztem, akkor jött le a kávézó lépcsőjéről Ajnasz a Firefoxos pólójában, így rögtön tudtam kihez érdemes csatlakozni. Hamar útbaigazítást kaptunk, és gyorsan megtaláltuk a Csortos termet, ahol már megtöltöttek néhány sort az érdeklődők.

Mozilla Nyílt Nap - csoportkép

Elsőnek a Mozilla Kiáltvány 2011 című, két perces rövidfilmet néztük meg, ami megadta az alaphangulatot. Másodikként került levetítésre a Code Rush című film, ami a Netscape forráskódjának megnyitását dokumentálja 56 percben. A Code Rush számomra azért volt különösen izgalmas, mert a rendezvény előtti hetekben fordítottuk hárman a feliratot, és ez volt a premier. Úgy gondolom remek munkát végeztünk, külön örültem, hogy a legtöbb poén magyarul is vicces volt, jó hangulatban telt a vetítés. A fordításban csak itt-ott maradtak hibák, amit a héten már kijavítottunk, viszont az időzítéssel még sok munka lesz, néha nagyon megerőltető a tempó, egy-két helyen pedig lehetetlen elolvasni a szöveget. De ez ráér majd egy következő vetítés előtt.

A mozizás után mindenki kapott egy szép nagy, tenyérnyi Firefox matricát, majd felsétáltunk a kávézóba, ahol az est többi része zajlott. Az előadások előtt újabb ajándékkal, Firefox kitűzővel gazdagodtunk, majd elkezdődtek az előadások. Elsőként Torma László beszélt az új Ubuntu 12.04 kiadásról, majd Horváth Hajnalkával együtt mutatták be az Ubuntu Érettségi Remixet. Utána Koszti Lajos beszélt nekünk egy korábbi blogbejegyzéséhez hasonlóan arról, hogy mi mindent köszönhetünk a Firefoxnak. Tímár András a LibreOffice-ról adott elő, és sikeresnek mondta a Novellnél végezhető szakmai gyakorlatot, ha valaki gyakorlati helyet keres, akkor mindenképpen lesse meg. Hornyák Tibor a LibreOffice kiterjesztések fejlesztéséről beszélt, számomra ez az előadás is élvezhető volt. Pfeiffer Szilárd a Creative Commons licencekről tartott előadást, és a bemutatót követő kérdés áradat jól mutatta, hogy a téma iránt nagy az érdeklődés. Rákosi Gergely beugróként rögtönzött egy bemutatót az alakuló Fedora közösségről, Fedora felhasználóknak érdemes lesz őket követniük. Végül házigazdaként Szalai Kálmán beszélt a Mozilla közösségről, a Firefox fejlesztési tervekről. Az előadások közben egy Firefoxos tollal is gazdagodtunk.

Mozilla Nyílt Nap - kerekasztal

Az előadások után az összes előadó részvételével egy kerekasztal beszélgetés zajlott. Az idei Nyílt Nap újdonsága az volt, hogy több szabad szoftver/kultúra közösség képviselői is jelen voltak, ezt a célt jól szolgálta ez a beszélgetés is. Átfogó képet kaptunk arról, hogy az egyes közösségek hogyan látják a szabad szoftverek helyzetét itthon és a nagy világban. A kerekasztal beszélgetés után a megkaptuk az este utolsó ajándékát, egy Firefoxos nyakba akasztót, majd Kami megszegte az elmaradhatatlan tortát. A tortaevés közben és után pedig felszabadult eszmecsere vette kezdetét. Jf. Tasszal megbeszéltük, hogy milyen változtatások legyenek a Wesnoth Portálon, Hajni mesélt az infó érettségiről, a Pythonról, RGeritől pedig megtudtuk, hogy Wine alatt igazából minden elfut, ha az ember hajlandó patchelni és magának fordítani a kerneltől elkezdve egészen a Wine-ig mindent.

Este 10-ig maradtam, mert biztosan el akartam érni az utolsó buszt, és végül hajnali 1 órára értem haza Veszprémbe. Úgy gondolom nagyon megérte elmenni a rendezvényre, hiszen minden ilyen találkozón rengeteg motivációt kap az ember a további közreműködéshez. Jó volt megismerkedni egy újabb wesnothossal, Rudanaron kívül már Jf. Tasszal is sikerült személyesen találkozni. Ez egy egészen új élmény volt, innentől kezdve nem csak azért járok el ezekre a rendezvényekre, hogy én találkozzak a példaképeimmel, hanem előfordulhat, hogy valakinek hasonlóan fontos lesz, hogy velem találkozzon.

(A képeket Nagy Dániel készítette, akinek a Creative Commons előadás valószínűleg nem tetszett, mert minden jogot megtartott :P)