Az arcátlan, a törvényenkívüli és a lusta

A vadnyugati címhez, egy vadnyugati cselekmény illene. De az sajnos nincsen. Talán egy tétet tudok mondani: 235. Aranyrúd vagy zseton? Ki-ki döntse el, hogy az elhagyott bányát vagy züllött várost szereti jobban helyszínnek. Szóval apa vett egy új Acert (155 az alap), amin Vista érkezett. Ezt az Acer féle Vistát rettegve csak arcátlannak suttogják a népek. Nem várt harsány reklámokkal érkezik és néhány programot muszáj fent hagyni, különben nem nyíl ki a DVD meghajtó. És ami ennél is arcátlanabb, az hogy nem támogatja a HP Deskjet 825c nyomtatót!

A nyomtató egy régi darab, el kell ismerni, de ez még nem ok arra, hogy egyik operációs rendszertől a másikig megszűnjön a támogatás. Megoldásként azt eszeltük ki, hogy apa átküldi hálózaton az én gépemre, én meg továbbítom a nyomtató fele a körözött, élve vagy holtan papírokat. De ez arra kényszerít engem, hogy a Windows XP-ben legyek, mivel Debianban még nem tudtam működésre bírni az oda-vissza hálózatot Windowsos géppel. De OpenOfficeszal hibátlatlanul kezelek .doc fájlokat, és Linuxon (Vistával ellentétben) van működő driver a nyomtatóhoz. Tehát az arcátlant, nincs mese, le kell lőni.

Helyettesítésnek jött a törvényenkívüli. Jobban mondva kettő, az egyiket én húztam torrenten, a másikat tesóm hozta CD-n busszal. A félelmetesebb, hálózaton érkezett verzió egy 64bites, módosított XP volt, amit igen érdekesen válogattak össze. Egyrészt belehánytak egy csomó SATA drivert, ami jó dolog, de még sok fölösleges cuccot is (plusz háttérképek), és kivettek olyan cuccokat, akik nem zavartak senkit (Dr. Watson). A kutyulásnak 900 mega lett a vége, ami CD-re sok, DVD-re kurva kevés, de nem baj Warez Pistikék alkottak egy saját operációs rendszert. Ez a hiper-szuper összekontárkodott XP a sok SATA driver ellenére is behalt ott, ahol a tesóm által hozott eredeti CD is. Biosban átállítottam a SATA vezérlőt, és a kontár XP továbbhajtott, egészen a formázásig, ahol benyögte, hogy a merevlemezt képtelen leformázni, biztos sérült. Sérült vagy te! Mondtam én, és megpróbáltam az eredeti CD-t, ami már sok helyen hibátlanul szolgált. És itt is. Minden gond nélkül vette az akadályt, amit a felsőbbrendű warez XP nem. Salemi gyorsasággal össze is firkáltam a torrentről szedett átok írható oldalát tollal. És a ti figyelmeteket is felhívnám még egyszer a következőre: a warez programokkal óvatosan bánjatok, mert nem lehet tudni milyen ajándékot csomagolnak mellé!

A két törvénytelenből egy kilőve, az eredeti CD is törvénytelennek minősül, mivel már kicsit sok gépre lett telepítve. Nem baj, fent volt, drivereket szerencsére találtam, rendben is volt a gép. Aztán itt jött a bökkenő, hogy Office-t (55-tel emelek) elfelejtettem tesómmal felhozatni, torrentről szedtem egy eredeti másolatot, de ugye az angol nyelvű, szóval lesz még mit telepítenem, ha hazaértünk.

A körülbelül 4 órás telepítgetés igazából a lustának köszönhető. Egy dolog, hogy a Microsoft egy új operációs rendszer szállításával egy új nyomtató megvételére is ösztönöz (plusz 25, tartod?), de nem kellene beállni a sorba, vagy éppen a törvénytelenek útjára lépni. Ugyanis ott a Linux. Lehetne, de a megvételkor már kizártam ennek a lehetőségét, ezért ATi kártyás gépet vettünk, amit halál Linuxon működésre bírni. És miért? Igazából lustaság. Mennyivel lett volna nehezebb helyesen beállítani és megtanítani apát a használatára? Vagy akár az egész családot? Anya is panaszkodik, hogy lassú az XP-je, egyedül tesómnak kell a játék miatt Windows. Lehet, hogy a Linux terjedését már az emberek gátolják? Az emberek, akik ugyan értenek hozzá, de nem akarják a tudást terjeszteni? Lustaság miatt nem terjed?