Ubuntu webalkalmazás integráció

A tegnapi napon az OSCON konferencián Mark Shuttleworth bemutatta az Ubuntu webalkalmazás integrációt, amit már ki is lehet próbálni a 12.04 és 12.10-es ki­adá­sok­ban egyetlen PPA hozzá­adásával. Kedvcsinálónak nézzük meg mire is képes a dolog.

A PPA-t parancssorban a következő módon telepíthetjük:

sudo add-apt-repository ppa:webapps/preview
sudo apt-get update
sudo apt-get install unity-webapps-preview

Telepítés után érdemes kijelentkezni, majd újra be, hogy frissülni tudjon a dash és a különböző felhasználói beállítások. Ezek után ha egy támogatott honlapra látogatunk a Firefox vagy Chromium böngészőnkkel (egyelőre ez a kettő támogatott), akkor egy felugró ablak fogja megkérdezni, hogy szeretnénk-e az alkalmazást integrálni az Ubuntuba.

Ubuntu Web Apps 1

Amennyiben az integrálást választjuk, akkor felugrik az online fiókok beállítóablak, amiben megadhatjuk az adott webalkalmazáshoz tartozó adatainkat.

Ubuntu Web Apps 2

Bejelentkezés után engedélyeznünk kell a webalkalmazásban is az integrációt.

Ubuntu Web Apps 3

Az engedélyezés után a webalkalmazás hozzá lesz adva az online fiókjaink közé, és akár ebben a lépésben továbbiakat is hozzá tudunk adni, anélkül hogy elhagynánk a beállítóablakot.

Ubuntu Web Apps 4

A hozzáadás után a webalkalmazás teljes mértékben integrálódik az Ubuntuba, a parancsikont megtaláljuk a dashben, és a megszokott módon az indítósávra helyezhetjük.

Ubuntu Web Apps 5

Az alkalmazások az összes indikátort tudják használni, a GMail például elhelyezi magát az üzenet indikátorban.

Ubuntu Web Apps 6

A last.fm pedig a hang indikátorban lesz megtalálható.

Ubuntu Web Apps 7

Az integráció a lehető legnagyobb mértékű, de mivel gyakorlatilag böngésző kiterjesztések teremtik meg a kapcsolatot a webalkalmazás és az asztali környezet között, ezért csak akkor működik az integráció, ha az adott alkalmazás meg van nyitva valamelyik böngészőablakban. Tehát ne várjuk, hogy pl. a GMail levelekről a böngészőablak nélkül is folyamatosan kapjuk a figyelmeztetéseket. Leginkább azoknak lesz hasznos ez az új funkció, akik eddig is aktívan használták a Firefox vagy a Chromium „Rögzítés alkalmazáslapként” funkcióját, és az idő nagy részében nyitva van a böngészőjük. Akik inkább az asztali alkalmazások pártján állnak, azokat nem fogja meggyőzni ez a funkció, mivel akár a Thunderbird, akár a Gwibber, akár a Rhythmbox egyedül többet kínál, mint amit több megnyitott webalkalmazásból össze tudunk állítani. Webfejlesztők természetesen már most elkezdhetik az implementálást a nyílt API segítségével.