SzSzK 2011 beszámoló

Amikor először megláttam az ubuntu.hu-n a Szabad Szoftver Konferencia hírét, az első infó amit megnéztem, hogy hol lesz. Az Infopark számomra tökéletes helyszín, mert kényelmes távolságban van a Petőfi hídi helyközi megállótól, és nem szeretek Pesten közlekedni. Az időpont is tökéletes volt, a szombatokat amúgy is Budán töltöm előadások látogatásával, de ezen a hétvégén nem volt főiskolai órám. Ennek tudatában már az előzetes regisztrációnál bejelöltem a biztosan megyek opciót. Péntek estére Tamás és Kata meghívtak magukhoz Pestre, így a vendégszeretetüknek hála szombaton nem is kellett korán kelnem. Így a tökéletes péntek este után egy nagyon jó szombat jött.

Már az Egyetemisták parkjában feltűntek a kék útmutató plakátok, így még véletlenül sem lehetett eltéveszteni a BME épületét. Villámgyorsan elvégezhető regisztráció, egy könnyű mappa a Vezető Informatikusok Szövetségének logójával, néhány szórólap amik annyira nem keltették fel az érdeklődésemet, de legalább jól telt velük az idő, viszont a konferencia füzete és a köteg papír a jegyzeteléshez nagyon hasznos volt. Az első előadás előtt csak gyorsan átnéztem a kiállítókat és a különböző plakátokat, hogy később mit hol találok. 10 óra előtt még volt idő egy hostess visszautasítására is, mivel már csak két félévem van vissza a web-programozói képzésemből, így nemet mondtam az ingyenes 2000 órás webfejlesztői tanfolyamra.

Torma László: Az Ubuntu és a Unity

Remek előadással kezdődött a nap, Toros a kezdetektől egészen a 2014-es tervekig végigvezette az Ubuntu felületeit. Külön tetszett, hogy szinte mindegyik felület és a különböző fejlesztők is kaptak egy-egy fricskát, ezáltal picit közösségibb, emberibb lett a dolog. Aki az elejétől a végéig meghallgatta, az egy teljes képet kapott az egész Unityre váltás folyamatáról és okairól. Talán a kronológiai felépítés helyett jobb lett volna az ok-okozati összefüggés mentén felépíteni.

Mellettem egy olyan srác ült, aki nagy kényszert érzett arra, hogy az elhangzottakat félhangosan kommentálja, és a GNOME2 visszatekintésnél a „15 éve változatlan” diánál meg is jegyezte, hogy: „És ezzel mi a baj?”. Erre a kérdésre az előadás végén érkezett a válasz, csak hogy a srác azt már nem hallotta, mert 10.30-kor felállt és elment, valószínűleg beült Maulis Ádám előadására. Nem tudom jobb lett-e volna, ha a Unity hosszas bemutatása előtt hangzanak el a váltás melletti indokok és/vagy a nagyvonalú tervek. Ugyanígy talán érthetőbb lett volna, ha az UX teszteken résztvevő kezdő felhasználók eredményei után rögtön jött volna a megnyugtatás, hogy az UDS-P egyik fő témája a profi felhasználókra való koncentrálás volt. Talán így az első kérdező sem tett fel volna olyan kérdést, ami gyakorlatilag elhangzott az előadásban.

Czakó Krisztián: A rendszergazdabarát Linux

Furcsa, hogy az ismertetőben nem hangzott el a megoldás: Zentyal. Az előadásban az elejétől a végéig bemutatásra került, hogy a Zentyal mennyi minden funkciót integrál magába. Nagyon alapos előadás volt, a prezis bemutató egy picit dobott rajta, de nagyon nincs mit kiemelni, ahogy belekötni sem. Hasznos rendszer, érdemes lesz kipróbálni, de mivel nem rendszergazda vagyok, ezért az érdeklődés megmaradt ezen a szinten, emiatt nem is vettem részt a workshopon, pedig valószínűleg az is nagyon jó volt.

Kis Gergely: Android – két évvel később

Szintén egy átfogó előadás volt, talán túlságosan is széles témát ölelt fel. Jó és rossz részek váltakoztak, számomra a mélypontot a Binder C++ mintakód bemutatása jelentette, ebédszünet előtt üres gyomorra sok volt. Az előadás egységét az sem segítette, hogy Gergely laptopja nagyjából 10 percenként eldobta a projektor képét, persze egy Szabad Szoftver Konferencián nagy derültséget kelt, ha egy Windows nem működik megfelelően, de mindenképpen kellemetlen dolog. Az én figyelmemet néha még az is elvonta, hogy megpróbáljak rájönni miért olyan gyűrött az előadó zakója a jobb oldalán.

Az ebédszünet után mit sem sejtve beültem a Bob terembe, bár gyanús volt, hogy 13.50-kor csak én és a felvételt készítő úr ültünk bent a teremben. 14 órakor is csak 5-en vártunk, mire bejött egy srác megkérdezni, hogy valóban elmarad-e az előadás, és végül a fényképész is bejött szólni a kollégának, hogy hiába vár. Valóban kint volt az ajtón lévő beosztáson, hogy elmarad Szalai Kálmán előadása, de ezek szerint nem csak az én figyelmemet kerülte el az infó. Amíg azon gondolkoztam, hogy mit tegyek, még egy tucat hallgató jött és ők is csak ott a beosztás alapján tudták meg, hogy aznap nem fog sok minden elhangzani a Mozilláról. Mivel így lett egy szabad órám, és a későbbi előadások nem tűntek annyira jónak, hogy megérje rájuk várni, ezért kitöltöttem a kérdőívet, és eljöttem. 14.30-kor már fent is ültem a buszon, és 16.40-kor már Veszprémben voltam. Az este többi részében OpenArena shadereket javítottam, így teljesen szabad szoftverekkel telt a szombat.

Nagyon tetszett a konferencia, teljesen profi volt, sok kiállítóval, változatos előadásokkal, és nagyon sok érdeklődő eljött. Sajnálom, hogy Kami előadása elmaradt, és pláne azt, hogy ezt 14.05-kor tudtam meg. Ha reggel be lehetett mondani a hangosbemondón, hogy mindenki használja a ruhatárat, akkor egy elmaradó előadást miért nem lehetett bemondani? Ha előbb tudom, hogy a 14-15 órás sávom üres, akkor keresek egy másik előadást vagy meghosszabbítom az ebédszünetem, de így nagyon megtört a lendületem és a kedvem. A másik furcsa dolog az volt, hogy a második előadáson az egyik hallgató a mobilját végig két kézzel szorongatva felvette az egészet. Teljesen fölöslegesen, ugyanis az összes előadásról készült videó, de ezt én is csak onnan tudom, hogy a HUP-on olvastam Atya egyik hozzászólását. Szegény fickó vajon mennyire lesz ideges, ha megtudja, hogy akár kényelmesen, hátradőlve is élvezhette volna az előadást?