Szoprendszer

Még múltkor, mikor a karcos CD megszakította a Zenwalk telepítést, és a Windows sem volt hajlandó újra talpra állni, egy itthon lévő SP1-es XP-t tettem fel. Utána azt két folyamatban SP3-asra frissítettem, és azt hittem minden szép és jó.

Hát nem. Tesómat kérdeztem egyik nap, hogy miért a másik gépen dolgozik, mikor az én laptopomon is ő van bejelentkezve. Mondta is, hogy a torrent az én gépemen sokkal gyorsabb, viszont ott nem jön be a google, se a gmail :?.

Egyből vírusra gyanakodtam, ezért lefuttattam a ClamWint a memórián, ami talált is rögtön 3 vírust betöltve a memóriába, de mivel be van töltve, ezért törölni sem lehet őket. Ezért fogtam magam, Linuxot betöltöm, ClamAV-t telepítem, lefuttatom a C-n, talál is még 11 vírust, és törlöm őket. Vissza Windowsba, panaszkodik, hogy nem tudja betölteni a vírusos fájlt, amit könyörtelenül töröltem, telepítem CCleanert, kijavítom a regisztrációs adatbázist, meg is találja a hiányzó fájlok hivatkozásait, törli őket, és máris megtisztítottam a rendszert 14 vírustól, miközben kizárólag szabadszoftvert használtam! Örülnék is a fejemnek, ha a hiba nem állna még mindig fenn.

De a hiba még mindig fenn áll, ezért lekaptam egy 30 napos NOD32-őt, lefuttattam egy teljes ellenőrzést, talált még 7 vírust a C-n, ami kicsit rossz fényt vet a ClamAV-ra, de a probléma még mindig nem oldódott meg! Így minden bizonnyal rendszer újratelepítés lesz a dolog nyitja.

De ez majd csak augusztus utolsó hetében, mert addig nyelvvizsgára készülés van. A fenti helyzetből pedig azt kell levonni, hogy a kereskedelmi vírusírtók jobbak, azonban a problémát nem a vírusok okozták. A megoldás valamilyen szabad operációs rendszert használni :).