Project Bossanova – mi lesz ebből?

A Project Bossanovát az Ohso Ltd. indította útjára, azzal a céllal, hogy az első 3D (nem mint 3D TV, 3D mozi, csak a képernyőn belül 3D) játékot készítse el, ami kizárólag Linuxon fut. A terv az, hogy egy király Linux exkluzív cím majd átcsábítja a játékosokat Linuxra. Elkészült a honlap, nem volt csúnya, és olyan nagy terveket tartalmazott, mint a játékiparban jártas tapasztalt szakemberek megnyerése, és megbízása. A helyzet azóta kicsit változott.

Először is be kellett ismerni, hogy a “minden idők első Linux exkluzív játékprojektje” cím már elkelt, az Avaneya már megkezdte a munkát. Aztán felkerült egy szavazás arról, hogy milyen típusú játékot szeretne a közönség, ez a szavazás már nem érhető el a menüből, de aki emlékszik az URL-re, annak ez nem akadály. Talán azért került le a menüből, mert ma bejelentettek egy pályázatot, amiben független fejlesztőket várnak a saját ötleteikkel, és ezzel együtt partnerségbe léptek a Desurával, már ami a kommunikációt illeti. A Desura partnerségnek örülünk, legalább egy újabb garancia arra, hogy a Desura majd egyszer kijön Linuxra is.

Projekt Bossanova

Azonban az eredeti nagy tervek kezdenek köddé válni, és egyre jobban látszik a Project Bossanova valódi képessége. Keresnek egy szimpatikus indie csapatot, aminek aztán rendeznek a saját oldalaikkal megtámogatva egy adománygyűjtést, és a független csapat elkészíti a játékot, többé-kevésbé a saját ízlése szerint. Ha megnézzük, hogy az Ohso Ltd. tulajdonképpen kikből is áll, akkor ez az elmélet megerősödni látszik, ugyanis az Ohso nem más, mint három szemtelenül fiatal srác cége. Ugyan nem szabad irigynek lennünk az angolszász vállalkozói szabadságra, se az erős önbizalomra nevelt társadalmukra, de azért valljuk be, hogy az OMG Ubuntu és még néhány mostoha gyermekként kezelt oldal működtetőitől ennél sokkal többet nem várhatunk. Legalábbis biztosan nem annyit, mint amilyen projekteket Ton Roosendaal hoz tető alá: egyenként összeszedni egy társaságot, a társaságot csapattá kovácsolni ügyes menedzsmenttel, élő kapcsolatok révén szponzorokat és támogatókat szerezni, majd végül a lehető legjobb terméket kiadni a kezünk közül.

Nem szabad telhetetlennek lenni, és bízom benne, hogy valami jó fog ebből a kezdeményezésből kisülni, de egyre kevésbé hiszek benne, hogy beváltja a hozzáfűzött reményeket.