Tervek 2018-ra

Újra január, újra évnyitó bejegyzés. Tavaly csak vázlatosan írtam néhány célt, amikből nem sok valósult meg. Idén inkább pontokba szedve, SMART célokat írok le, hátha nagyobb arányban sikerül teljesíteni a terveket. 5 fő kategóriába sorolom a pontokat. Ezek a kategóriák lefedik a teljes életemet, és segítenek, hogy semmi ne maradjon ki.

 1. Személyes
  1. Fogyás: 2017-ben csak nőtt a súlyom, ezt végre meg kellene állítani és minél többet fogyni, legalább 8 kilót májusig, azzal megint 100 kg alatt lennék. Az év második felében aztán további 5-tel már elégedett lennék.
  2. Esküvő: májusban lesz az esküvőm, az év első felében ez lesz a legfontosabb dolog.
  3. Baba: az esküvő után belekezdünk a babaprojektbe. Ez egy hosszabb és komolyabb projekt, mint ami egy évbe beleférne. De szeretném idén elkezdeni.
  4. Saját lakás: szeptemberben lejár a lakástakarék pénztári megtakarítás. A piac addig még nagyon sokat változhat, valószínűleg csak ősszel lesz pontosabb képünk, hogy mik a lehetőségeink.
 2. Karrier
  1. Előrelépés: úgy néz ki, hogy a munkahelyemen lesz előrelépés. Szakmailag már látszik, hogy mit takarna az új pozi, ez az egyik ok, amiért a 3.1-es pontban leírtak alapján egyetemet fogok váltani. Az anyagi vonzata még kérdőjeles, április környékén derül ki pontosan, nyilván rengeteg dolgot fog befolyásolni.
 3. Tanulmányok
  1. Egyetemváltás: az Óbudai Egyetem esti tagozatát lecserélem a Dunaújvárosi Egyetem levelező tagozatára. Ez azt jelentené, hogy hétköznap 16.15-kor kezdődő órák helyett hétvégén, tömbösítve lennének az óráim. Így nem lenne gond délután is bent maradnom a munkahelyen, ami az amerikai időzóna miatt nagy előny. Remélhetőleg összességében is több időm marad minden másra.
  2. Linux Foundation cert megújítása: augusztusban lejár az LFCS certem, és ha már lejár, akkor inkább a magasabb szintű LFCE certet szerzem meg. Remélem augusztusig lesz valami kedvezményes akció, de addig is félre kell tenni a 300$-os árát.
  3. Új cert: ebben az évben is szeretném folytatni az új év, új cert hagyományt. Mivel a Linux Foundation cert üzemeltetés jellegű, ezért jó lenne egy fejlesztőit letenni. Valószínűleg ez a Zend Certified PHP Engineer lenne, ami olcsóbb is mint a Linux cert.
 4. Fejlesztés
  1. Wesnoth: megint nem haladt semmit a wesnoth.fsf.hu átállítása Drupal 8-asra. Ezt mindenképpen érdemes lenne befejezni végre.
  2. Nextcloud: van pár ötletem új Nextcloud appra, egy terminál, fitnesz és Lutris app is a listán van. Valószínűleg a fitnesz app lenne az első a fogyókúrás tervem miatt.
  3. Anne Pro: decemberben megjött az első mechanikus billentyűzetem, amihez van Androidos és Windowsos app, viszont Linuxos nincs. Jó lenne egy ilyen alkalmazást leprogramozni, ez egy jó Python/GTK gyakorlat is lenne.
  4. id Tech 3: a 2017-es évben az ioquake3 projekt kiírt egy pályázatot önkéntes Linux admin pozícióra. Erre beadtam egy jelentkezést, akkor jöttem rá, hogy mennyi mindent csináltam eddig az id Tech 3 játékokért, csak ezt nem tudom felmutatni. Jó lenne az eddig elért dolgokat továbbvinni, és értékelhető eredményeket felmutatni.
 5. Branding
  1. Több content: a havi egy bejegyzés nem elég. Igyekszem tartani a kétheti blogolást, rengeteg tartalom van a listámon, amiket csak meg kellene írni.
  2. Blogbejegyzések lefordítása: az új bejegyzésekhez hozzájön a létező magyar bejegyzések lefordítása is. A blogom angol oldala még sivárabb, mint a magyar.
  3. Új dizájn a blogon: az új dizájn tervei már régóta megvannak papíron, elő kellene keresni és véglegesíteni őket. A több tartalom és az új kinézet sokat lendítene előre a saját márkámon.
  4. Egységesítés: az egész netes megjelenésemet meg kellene regulázni. Mindenhol ugyanaz a profilkép, ugyanaz a honlapcím, ahol lehet ugyanaz az eredeti grafika.