Kocka-e vagy?

Udinak egy noti nem elég

Udinak egy noti már nem elég :). A vicces a történetben az, hogy egyik sem az enyém, mindkettő egy zsír új Acer. Legalábbis mikor a kép készült, még az volt, operációs rendszer szempontjából is szűzies. Windows XP került fel mindkettőre, az egyikre kicsit macerásabban, a driverek pedig egy fork gyanús oldalról kerültek le, sokkal egyszerűbben, mint hivatalos forrásból. Azon a délután, ha jól számolom, akkor 8 noti volt Tomiék albijában.

A helyzet azóta csak annyiban változott, hogy apa notijára is telepítettem egy Debiant, kicsit felhaszánlóbarátabb rendszert, mint a sajátomra, és ezt mostanában pótoltam. A wifim még messze nem tökéletes, OpenArenat már tudok játszani, Battle for Wesnoth is menne talán, Racert ma raktam fel, és lejött a legújabb Eclipse. Hogy az előző felsorolásból nem értetek semmit? Hát akkor a címben szereplő kérdésre egyértelmű igen a válasz :).

De nem mindegy, hogy mennyire, meg hogyan. Most délután unalmamban elkezdtem szokásos szörfölgetésemet, és kiderült, hogy az Adobe feloldja az SWF formátumon lévő licenszt. Ez azért érdekes, mert most már törvényesen lehet flash lejátszót készíteni, amit utána törvényesen lehet kiadni telefonokhoz, PDAkhoz, miegymáshoz. Tehát a flash továbbra is terjedni fog, és érdemes maradni ezen a platformon. Aztán elkezdtem keresgélni, hogy hogyan lehet moddolni a Quake III-at, mert régi tervem, hogy elkészítsek egy Counter Strike féle realisztikus játékot, bár a cél inkább a True Combat lesz. Erre minden jogom megvan, csak a megfelelő tudásom nincs. Meg kellene tanulnom ugyanis a C nyelvet. Meg használni néhány 3D modellező programot. Ez nem hangzik a világ legkönyebb dolgának, és itt adtam fel a céltalan kutakodásomat a neten.

Szerintem ez az a pont, amikor az informatika nem értünk van, hanem mi vagyunk érte. És ha mi szolgáljuk a gépeket, az rossz. Jó, persze, marha jó lenne végre egy GPL-es tényleg valódi lövöldőzős játék, de nem biztos hogy nekem kellene megcsinálni. Biztos, hogy egyszer nekiállok C-zni, de nem most. Most előkerestem a punk-rock válogatás CD-met, és zenét hallgatok linuxon, és felturbózok egy Eclipse Classicot, hogy legyen egy pöpec fejlesztői felületem. Ehhez lehet meg kell tanulnom a Javat, de ennek még mindig nagyobb hasznát látom, mint játékot írni.

Szóval most így állunk. Nem fogok lejönni az informatikáról, továbbra is függő leszek, de inkább azon részébe, ami nekem hasznot (pénzt is :D) hoz, és utána mehet csak a többi kihívás. Szóval a gép egy munkaeszköz, és első a munka! Jövő héten meg VEN, és nem fogok ilyen unalmas bejegyzésekkel előjönni :).