Humble Indie Bundle V

Tegnap este indult útjára az újabb, most már az 5. hagyományos Humble Indie Bundle. A csomagban egytől-egyig díjnyertes független játékok kaptak helyet, a legtöbbjüknek ez a multiplatform premier. De nem csak a játékok miatt érdemes beszélni az új HIB-ről, hanem most először a megvásárolt játékok az Ubuntu Szoftverközpontban is be­vált­hatóak! Próbáljuk is ki, mennyire könnyű dolog Ubuntun játszani. (A gépem egy Dell Vostro 1500n, nVidia 8400M GS videokártya, 295.49 verziójú zárt nVidia eszközmeghajtó, Ubuntu 12.04 64 bit.)

A Humble Indie Bundle vásárlás menete már biztos sokaknak ismerős, el kell látogatni a humblebundle.com oldalra, rá kell kattintani a Purchase gombra, vagy le kell görgetni a statisztika alá, majd meg kell adni a kívánt összeget (érdemes az átlagon felül fizetni, hogy megkapjuk a plusz ajándékokat), be kell állítani, hogy az összeget hogyan szeretnénk elosztani, meg kell adnunk az e-mail címünket, amire majd kiküldik a kódot, kérhetünk ajándékkódot is, majd kiválaszthatjuk a fizetési módot. A fizetés után a rendszer feldolgozza a vásárlást, majd megjelenik a képernyőn a saját bejáratú URL címünk, és levélben is megkapjuk ugyanezt.

Ami újdonság a saját oldalunkon, az a Download for Ubuntu feliratú gomb, kattintsunk is rá!

A gomb elvisz minket az Ubuntu Single Sign on oldalra, ahol beléphetünk az Ubuntu azonosítónkkal (vagy a Launchpadon megadott adatok, vagy az Ubuntu One regisztrációkor megadott adatok, vagy az Ubuntu One Music Store vásárláskor megadott adatok, stb.).

Belépés után pedig az Ubuntu saját Humble Bundle V oldala fogad minket. Itt láthatjuk a szoftverközpontban már elérhető játékokat, a bejegyzés megírásakor még csak a képen látható három volt elérhető, de idővel az összes játék bekerül a szoftverközpontba. Kattintsunk arra a gombra, amelyik játékot fel szeretnénk telepíteni a szoftverközpontból.

Ekkor a Firefox megkérdezi tőlünk, hogy mivel szeretnénk a linket megnyitni, és alapból fel is ajánlja a szoftverközpontot, kattintsunk az Ok gombra.

Ezután megnyílik a szoftverközpont a kiválasztott játékkal. (Elképzelhető, hogy a szoftverközpont nem találja a játékot, valószínűleg várni kell néhány napot, amíg minden a helyére kerül.) A dolog egy kicsit csalóka lesz, mert a cím alatt látni fogjuk a játék teljes árát, valamint egy Megvásárlás… feliratú gombot. Nem kell megijedni, ezt leírták nekünk a Single Sign on oldalon, hogy nyugodtan kattintsunk a gombra, nem fogja levonni a számlánkról a pénzt.

A Megvásárlás… gombra kattintva a szoftverközpont is bekéri az Ubuntu Single Sign on adatainkat, lépjünk be ismét.

Ezután már a szoftverközpont sikeresen azonosítja, hogy a játékot mi már megvettük, és rögtön el is kezdené a telepítést. A telepítéshez adjuk meg a jelszavunkat.

És a telepítés rögtön el is kezdődik. A jobb felső sarokban lévő csík most nem nyújt sok segítséget, mivel a legtöbb játék telepítője meghaladja az 1 GB-ot, ezért sokáig elnézhetnénk, míg észrevesszük, hogy a csík növekszik. Ezért kattintsunk a menüben lévő Állapot gombra.

Ekkor már számmal kiírva látjuk, hogy mennyi adatot töltött le a szoftverközpont. Nálam stabilan 2 Mbit/s sebességgel történt a letöltés, erre szerintem nem lehet panaszunk.

Ha az egész telepítő leért, akkor a csík még csak a felénél lesz, mert a telepítés csak ezután jön.

Várjuk meg a telepítést is.

Kis idő múlva a szoftverközpont boldogan közli, hogy a telepítés sikeres.

A dashben nem csak a telepített játékot találjuk meg, hanem a kézikönyveket is. Indítsuk el a játékot, és ha a gépünk meg tud bírkozni a feladattal, akkor minden gond nélkül futni fog, hiszen a szoftverközpont minden szükséges függőséget telepített nekünk.

Rendkívül kényelmessé és gyorssá teszi a szoftverközpont a játékok telepítését és eltávolítását. A Humble Bundle-nek hála akkor sem kell megválnunk ezektől a játékoktól, ha esetleg szakítanánk az Ubuntuval, hiszen a HIB oldalán mindig letölthetőek lesznek a tradicionálisabb telepítők. De ugye miért szakítanánk az Ubuntuval, ha ennyire kedves velünk ;)!

Amnesia – The Dark Descent

A Frictional Games újabb horror játéka a Penumbra sorozat után. Daniel, egy amnéziában szenvedő angol úriember bőrébe bújunk, akinek szörnyű titkokat kell felderítenie. A játékmenet hasonló lesz a Penumba sorozathoz, az interaktivitás nagyon gazdag, az ajtókat, székeket, minden tárgyat rendkívüli pontossággal tudunk az egérrel elhelyezni. Legfőbb erényünk az óvatosság, mivel ha a karakterünk félni kezd, akkor az elméje fokozatosan bomlik, ami végzetes lesz. A játék 2010-ben nagyon sok díjat bezsebelt, köztük az IGN legjobb horror játék és legjobb hangulat díját is.

Bastion

A Supergiant Games 2011-ben robbant be az indie játékok színterére a Bastion nevű játékkal. A játékban egy fiatal hős próbál szerencsét, hogy otthonát helyreállítsa a misztikus, rettentő katasztrófa után. A játék részletesen kidolgozott grafikájával, hangulatos zenéjével, és a játékot végigkísérő interaktív narrációval lenyűgözte a kritikusokat. Ma már több, mint 100 díjat jegyez, köztük olyanokat, mint a Game Critics Award vagy az Academy of Interactive Arts and Sciences díját. Ha a játék megakad a Warner Brothers logónál, akkor Esc-vel lépjünk ki, majd indítsuk root jogokkal. Elvileg ezt a gondot megoldaná az is, ha nem rendszerszinten, hanem a saját mappánkba telepítenénk a játékot, de nálam ez nem jött be.

Limbo

A Supergianthez hasonlóan a Playdead munkásai is a névtelenségből bukkantak elő először az XBox letölthető címek között, majd meghódították a világot. 90 díjat zsebeltek be, mint pl. a Kotaku Best Indie Game vagy az IGN Best Horror Game címét. Rendkívül hangulatos ügyességi és logikai játékról van szó, egy bátor fiú keresi elveszett lánytestvérét. Nagyon lezserek voltak a fiúk, első indításkor feljön egy Crossover ablak, ami azt jelzi, hogy tulajdonképpen minden maradt Windowsos, csupán Wine-on belül fut a dolog. Ez sajnos meg is látszik a teljesítményen, Windows alatt nagyon szépen futott a játék, Ubuntu alatt viszont diavetítés.

Psychonauts

Nem tudom biztosan, hogy a Psychonauts azért legendás-e, mert minden „jó játékok, amiket nem lehetett eladni” listában benne van, vagy mert Tim Schafer és csapata készítette. Bármelyikről is legyen ismert, az tuti, hogy egy indie klasszikus. Hihetetlen hangulata van, amit a mesés gyermektábor alapoz meg, majd átcsap mindenféle varázslatos álomvilágba, amelyekben a torreádor festőt vagy éppen a tejesember összeesküvéstől rettegő portást kell megmenteni. A maga idejében a többi játékhoz hasonlóan díjesőben részesült, többek között elnyerte a Game Critics Awards Best Original Game 2005 díját, és az IGN Best Platformer 2005 díját.

Superbrothers: Sword & Sworcery EP

A Superbrothers csapata a mobilpiacról indult hódító útjára. A nagyon stílusos pixelgrafikájú játékuk olyan díjakat zsebelt be, mint pl. az IGF Mobile Achievment in Art vagy a Pocket Gamer iPad Game of the Year díját. A 64 bites deb telepítő hibára hivatkozva nem települt, így mentem tovább a jó öreg tar.gz-re. Kicsomagoltam, futtatási jogot adtam a run.sh-nak, és szépen futott is gond nélkül.