Alternatív oprendszerek

Kellemes egy cím. Minden infós hátán felállna a szőr, ha ebből kellene zh-t írni, valamint a többi emberi lénynél sem csupán a házörző füle és farka áll ketté. Nem fog fájni ígérem, gyorsan túl leszünk rajta, és olyan lesz mint egy szúnyogcsípés, vagy az influenza oltás, ami az orvosok szerint olyan mint az előbbi, de mivel nekem nincs orvosi diplomám, ezért még nem láttam be, hogy tényleg olyan lenne.

Szóval: Windows, Linux, MacOSX. Valahogy ezt az Apple úgy kezelte a népbutító amerikai reklámjaiban, hogy van a PC, meg van a Mac. Ami persze sántít, mert a PC és a Mac is egy darab vas, és mindegyikre fel tudod rakni a fenti három operációs rendszer egyikét, vagy akár mindet, és majd kiugorhatsz a bőrödből, hogy bekapcsoláskor 3 rendszer közül választhatsz. Sokat nem töltök el itt, Windows mindenki ismeri, mint a rossz pénzt, Linuxról én regéltem egy csomót, a MacOSX pedig fut mint az álom a Mac gépeken, nem kell semmit buherálni, és gyönyörű. De hát kinek van pénze egy Macre… És most leszek olyan alteros, hogy szót ejtek két másik operációs rendszerről, amik egyelőre PC-n futnak, de mivel nyílt forráskódúak (áhá, itt van a kutya elásva!) ezért bárki átírhatja őket Macre, XBoxra, PS3ra, vagy a kenyérpirítójára.

ReactOS

Legyünk túl a nehezén. A névnek nincs semmi kémiai vonatkozása, még csak nem is termonukleáris. Csupán válasz a Windowsra. Ugyanis a fickók kitalálták, hogy csupán újra kell írni a Windows NT rendszermagját, és voilá… ingyér miénk az egész világ! Ugyanis 2000 óta nem történt nagyobb változás, az XPben is NT magocska csücsül, és a Vista alatt is NT törpe nyög. Tehát elvileg minden driver, minden program amit valaha Windows alá írtak, fut a ReactOS rendszeren. Na jó… futna, ha készen lenne. A fejlesztési ütemről, vagy fibrillációról annyit, hogy 2005-ben látott napvilágot a 0.3-as verzió, a 0.3.7-es pedig november 4-én került ki. Alfa minőségű, tehát még csak eszedbe se jusson mindennapos használat alá vetni, mert drágák a nyugtatók! Tehát nézzük: a kinézet a klasszikus, kockás szürke windowsos, ami engem nem zavar, mert XPn ilyen a kinézetem, de aki már váltott Vistára annak kevéske lehet. Az ikonok pedig a Linux felületről ismerősek, végülis szép gombok teljesen legálisan. Minden a szokott windowsos helyén van, a tanulási görbe tehát 0. Nézzünk meg egy-két dolgot, mondjuk ékezetes betűk. A vezérlőpultban ugyan megtaláljuk ezt, de nem hajlandó váltani, néhány parancsikon, pedig sűrűn dobál ki rossz elérési út hibákat. Levonva a következtetést: nagyon hosszú út áll még a rendszer előtt, és nem is biztos, hogy szabadforrású rendszerként néhány hobbi programozó fel tudja venni a versenyt a Microsoft 1000 napi 8 órában foglalkoztatott fejlesztőjével. Talán képesek 2-3 éven belül használható XP klónt csinálni, de akkor már rég a Windows7-hez jön ki az SP1.

<a href="/kepek/blog/reactos.png"?phpMyAdmin=257a7a87b8cf4ae037138fc9b446c781&phpMyAdmin=DoBJFgKSGp2-X9-IgA5aNY3nwed></a>

Haiku

Ugye emlékeztek a régi, jó BeOS rendszerre? Nem? Hát jah, én sem :D. Pedig volt egy ilyen rendszer még a 90-es években, aztán szépen lenyomta a Windows, mert miért használna valaki más pénzes operációs rendszert, ha a gép Windowszal jön. Szóval abbahagyták a fejlesztését ennek a csodának, majd 2002-ben nekiálltak egy ugyanilyen nyíltforráskódú rendszer létrehozásának. Ez lett a Haiku. A haiku egy japán versforma, maga a tökély, na a rendszert is ilyenre tervezik. Semmi csicsa, csak csináld a dolgod. A kezelőfelület puritán, az ablakkeret bal oldalon van a bezáró gomb, jobb oldalon pedig egy teljes nézet gomb, ami nem mindig teljes képernyőre rakja ki az ablakot, néha csak az összes tartalmat belefoglalja. Nincsenek panelek, mindösszesen egyetlen blokk van, ahonnan elérhető a rendszermenü, és az éppen futó programok. A nyelvi beállítás tökéletesen működik, programból nem sok használható van eddig, hiszen ne feledjük, hogy ez egy teljesen más rendszer, amihez nem jók se a Windows, se a Linux programok. Le kell őket fordítani, és portolni. Elvileg még idén lesz belőle Alfa verzió, utána kezdődnek csak a Béta verziók, aztán a stabil kiadások. 6 éves fejlesztési ciklusa nem sokkal gyorsabb, mint a ReactOS-é, azonban valamivel szimpatikusabb a rendszer. Youtubeon van egy erőfitoktatás, nem rossz, de ki a fene nyit meg egyetlen videót többször, vagy játszik le több mp3-at?

<a href="/kepek/blog/haiku.png"?phpMyAdmin=257a7a87b8cf4ae037138fc9b446c781&phpMyAdmin=DoBJFgKSGp2-X9-IgA5aNY3nwed></a>

Mindent összegezve megint egy jó értelmetlen bejegyzés volt, ahol láttunk két félig sem kész rendszert :). Inkább érdekesség számba mennek ezek a rendszerek, bár ha kész lesz a ReactOS, akkor legalább a Windowst le lehet cserélni. Bár még kétséges, hogy Wine nem tudja-e jobban kezelni a Windowsos programokat. Egyelőre nincs különösebb piaca ezeknek, a Linuxot több mint 10 éve gyártják, és még mindig csak a felhasználók 3%-a használja, és ha a halszagú pingvintől meg is undorodnának, még mindig ott van a BSD és az OpenSolaris. Hogy 6 operációs rendszer egyenlő mértékben legyen jelen a piacon? Kizártnak tartom…