Új Hiszekegy?

Ma volt elhunyt György nagyapámért mise Kisapátin, ezen részt szoktunk venni nagymamámmal. Sok újdonság nem volt, talán csak az idő számlájára írható kevesebb gyerek (de két ennivaló kisbaba, az egyik apukája hasán egy hevederben), és szelek által egyre jobban kínozott idősek. Azonban volt egy merőben új dolog: a Hiszekegy!

Mikor még én bérmálkoztam, akkor idomították az imákat a mai magyar nyelvhez. Ezek viszonylag kisebb változtatások voltak, pl. “Mi atyánk, ki vagy a mennyekben” helyett “Mi atyánk, aki a mennyekben vagy” a Miatyánkban vagy “eleveneket és holtakat” helyett “élőket és holtakat” a Hiszekegyben. Kicsit erőltetettnek tartottam ezeket, mert az imák attól szépek, hogy archaikusak, régiesek, hagyomány tisztelet és miegymás. De hát ez van… Viszont a mai Hiszekegy egy kibővített, akadémikus változat volt.

Vegytiszta természetellenességgel szerepeltek benne az ilyen részek, mint: “Hiszek minden látható és láthatatlan teremtőjében” vagy “feltámadt a halottak közül, az írások szerint” és nem utoljára “hiszem az apostoli rendet”. Ezt a verziót viszont nem találtam meg sehol a neten, ezért nem tudom, hogy ez egy hivatalos hiszekegy vagy csak a fiatal plébános akadémikus agyréme (amilyen a példabeszéde is volt).