Gondolatok egy rövid megtérésről

Nagyon régen írtam már olyan se füle, se farka, értelme nincsen, nagyon elvont, filozofikus ujjgyakorlatokat. Sokan szeretnek is ezért, de azért a saját blogomon néha megengedhetek egy ilyet :). Szóval most ez egy filós, talpig bölcsész bejegyzés lesz.

Előző bejegyzésemben írtam hogy történt velem egy nagyon jó dolog és hogy nem árulok el belőle sokat. Nos, most elárulom hogy mi volt, és hogy miért nem tartottam még elég érettnek hogy megosszam veletek. Megtért keresztény voltam, kőkemény 3 hétig :?. Na, gyorsan mindenki térjen magához a nagy ledöbbenés után, és akkor folytatom kis mesémet az emberiség kusza rendszeréről. Megkeresztelt római katolikus vagyok kiskoromtól fogva, szóval valamilyen szinten hittem Istenben, de jó ideje nem gyakoroltam semmilyen formában ezt a hitet. Aztán most rájöttem hogy tulajdonképpen nem felejtettem el, hanem pont hogy elzártam! Az egyház az egy reszocalizációs intézmény, ezt eddig is vágtam, de csak most döbbentem rá, hogy a hit is tulajdonképpen ez. Van egy szép vastag több ezer éves könyvünk, amibe rengeteg erkölcsi írást, elbeszélést beleraktak. A legviccesebb az, hogy mivel ez a könyv szép vastag lett, az egész emberi életet felöleli ez a könyv, szóval ha Szent Írásnak hívjuk, akkor a leírtakat be kell tartani, hogy hívőnek tűnjünk! Nem is lenne ezzel semmi gond, hogyha csak addig jutunk, mint én kiskoromban, hogy 10 parancsolat, és nem szabad ölni, hazudni, anyut aput tisztelni kell, káromkodás nuku stb… Ezek alapvető dolgok, amiknek mindenkiben benne kellene hogy legyen, vagy a hit által, vagy nevelés által. Örök értékek mondhatnánk ezt is. Ezeket eddig is megcsináltam, ügyes vagyok, de ezenkívül imádkozhatnék Istenhez is, és akkor megáld amiért követem a szabályait. Ez mind szép és jó, nálam számszerint 3 hétig volt így.

Aztán ugye elő jönnek az élet más ügyes-bajos dolgai, és az ember megismeri hogy ezekről mit is mond a Biblia. Ahogy mindenki sejti több ezer éves gondolatokat :). Ami nem baj, csak hogy ezek már messze nem örök érvényű gondolatok. Házasság előtti szex még semmi, ki lehet bírni, örök életért nem nagy ár, de hogy csak keresztény feleségem lehet, mert mással örökké veszekedni fogok? Oks, addig rendben, hogy ha a feleségem pont olyan hívő mint én akkor minden rendben lesz, mert nem csal meg, ügyesen elhiteti hogy szeret, pedig csak az örök életre hajt szintén. Egy idő múltán úgyis minden szerelemből ez lesz, hogy figyelj van már 2 gyerekünk, már nem szeretlek, de azért maradj velem, mert így jó lesz, nem utállak, majd valahogy támogatjuk egymást öreg korunkban. És tényleg ilyen egy jó házasság, de ha belejön egy olyan, hogy figyelj, ezért kapok egy örök életet, akkor picit fura ízt kap az egész :?. Amúgy is nem egymásért élünk már 60 után, hanem azért mert így könnyebb, de ez a hitet odavágja picit. Legalábbis szerintem, a szubjektív gondolatokra még majd kitérek. Aztán a melegek helyzete! Anno nem tudták hogy a homoszexualitás genetikai is lehet, szóval születéstől fogva kizártak jó néhány embert a menyországból, pedig mindenki egyenlőnek teremtődött? Ha leküzdi az állati vágyát, akkor bebocsátást nyer, de akkor neki nem többet kell beáldoznia ezért, mint egy heterónak? Mindegy, Jézus a szívet nézi. Jah, na akkor most jöjjön hogy az én szívem miért döntött úgy hogy akkor ezt talán mégsem.

Mihelyt megtér az ember, ő onnantól újjászületik, ami előtte volt az semmis. Hé hé! Azért én előtte 20 évig katolikus voltam, és továbbra is az akarok lenni! Az egy halott ág. Jah, bocs, kereszténység fekete bárányai a katolikusok. Hmm… szív szerint ítél akkor a Mindenható? Miért kellene nekem felmennem Pestre, hogy autonóm gyülekezeten legyek, és akkor érezzem Istent. Mert “ahol ketten már összegyűlnek én ott vagyok”. Templomos misén nem? Mindegy, én nem voltam beavatva rendesen, meg én tanultam olyat, hogy mihelyt egy tömegnek van valami közös dolga, onnantól csoport és szimpatikusok egymásnak. Gondolok itt arra, hogy Mari néni és Pista bácsi lemegy az orvoshoz, soha nem látták egymást, de milyen jól elbeszélgetnek a sérvek különböző fajtáiról. És ha már Pista bácsi ennyit tud a sérvekről, akkor biztos igaza van a politikában is! De ebből kimaradtam, és hát megvolt írva, hogy így nem megy a dolog, szóval nem esett csorba a rendszeren. Legalábbis nem vette észre hívő barátom, aki megismertetett a Biblián alapuló keresztény világgal. Vele egy P.O.D. rajongói oldalon futottam össze. A POD egy spirituális zenekar (véletlenül se nevezem keresztény rock-nak), akiknek a rajongói folyton God bless you-val köszönnek :?. Poén! A tagok maguk is mondják hogy ők nem keresztény banda, és találtam egy nagyon jó cikket, ami rendesen kivesézi a témát, hogy jó széndékkal sem nevezhetők kereszténynek, mert még annyira sem követték a Biblia szavát mint én ebben a 3 hétben. Én hibám lenne? Adom linket kedves keresztény barátomnak, mondja nagyon hosszú, majd később elolvassa, a cikkben nyíltan kimondja valami lelkész, hogy az ördög jön belőle, de jó lesz később is elolvasni azt, mert úgysem hiszi msn pajtásom, hogy rosszak lennének. Nem is azok, mondjuk számomra, de egy gyülibe járó, hittérítő léleknek mondjuk az lehet, nem? Furcsa mi? Valami olyan választ is kaptam, hogy “azt hittem a szövegeikben szimbólikusan van benne a hit”. Hö? Meg hogy amerikában máshogy vannak a dolgok ám! AZTA!!! Amerikát Jézus is jobban szereti? Hihetetlen mik vannak, nem?

De egyébként ezeknek az autonóm gyülekezeteknek amúgy is olyan tengerentúli individualista szaga van, szóval annyira nem akarok nyilatkozni. Valaki felmegy egy keresztény linkgyűjteményre akkor kapásból kap vagy 80 gyülekezet és egyház nevet. Mind keresztény, tessék válogatni bátran! Ennyi különböző irányzat és különböző bibliai értelmezés és ennek eredményeképpen különböző hit között hogyan hihet valaki továbbra is abban hogy Isten mindenkinek elmondja hogy mi a dolga, mutatja az utat? Na jó, de ha mind igaz hiten nyugszik, és Isten tényleg beleköltözik a Szent Lélek által ezekbe a jeles emberekbe, akik értelmezik és fordítják a Bibliát, akkor hogyan lehet ennyi különböző, kérem szépen?! Na, most tessenek békén hagyni! Szóval kb. ennyi miatt hagytam ott teljesen a hitemet. Na jó, meg egy ateista oldal elolvasása sokat segített azért :). Eleinte kicsit kétkedtem abban hogy tényleg ott kellene hagynom-e a hitemet, hiszen annyi ember hisz hamis dolgokat és bőszen, vidáman vallja hogy ő kap örök életet, hogy én is nyugodtan csinálhatnám ezt. Hát nem! Pont ezért vagyok szerintem Udi, és nem működik ez a becsapom magam dolog. Sajnálom, a hiba pedig megint bennem lehet, biztos vagyok benne. A rendszerben sose, másik emberekben pedig pláne nem. Pedig továbbra is vallom hogy mindenkinek magában kellene keresnie először a hibát mielőtt bármit is próbál csinálni. Mondjuk egy felsőbb erőt játszani, vagy ilyesmi.

A megtérésemről a 3 hét alatt 3 ember tudott, Atti (P.O.D. rajongótársam), Betti, és Vartam. Atti persze érezte hogyan munkálkodik bennem Isten, és picit sajnálta hogy nem “sikerült”. Batyu továbbra sem figyel rám, és ez már nem is zavar, végülis ő hallgatta legtöbbet a sirálmaimat, meg a hasonlóan ködös, idióta gondolotataimat, szóval nem csodálom ha már semmin nem lepődik meg és rámhagyja :D. Vartam reakciója egy kicsit hátbavágott. Mondta Atti, hogy lesz ilyen aki teljesen hülyének néz, de azért 2 éve szaktársak vagyunk Vartammal, és eddig jó fejnek tartott, de aztán ezek után valahogy mégsem :?. Mindegy. Igazából ez a 3 hét felvilágosított arról, hogy bizony mindaz ami ezen a gyönyörű kék bolygón zajlik, azt mind az emberiség furcsa, számomra mostmár egyértelmű, de másoknak még mindig homályos természetéből adódik.

Hogy ezt a sok szöveget valami üdítőbb dologgal zárjam kaptok egy videót. Ez a Family Guy-ból egy összevágott részlet, ami tartalmazza a legjobb keresztény poénokat. Vicces dolog, hogy az iszlám világnak nem is kellett volna holokausztos viccekkel visszavágnia anno, csupán összevágni ilyeneket :). Nyugati kultúra überrulez! Újabb megerősítés, hogy ne vegyünk komolyan semmit, próbáljunk egészséges észjárással utána járni a dolgoknak, aztán a nyílvánvaló badarságokat kiröhögni :lol:! Nos és most a vidi: