Mi Linux vagyunk

A Linux Alapítvány kihirdette a We’re Linux reklámkészítő verseny győzteseit. A fordításon elgondolkoztam egy picit, talán lehetett volna “Mi Linuxok vagyunk”, de csak egy Linux van. Vagy lehetett volna kiírni az are-t, így hangsúlyosabb a we, tehát “Mi vagyunk a Linux”, ami talán erősebb marketing lett volna. De így legalább beáll a sorba az I’m a Mac videók mellé. Te Mac vagy, mi meg Linux.

És íme a győztes! Amitay Tweeto designer és felhasználói felület tervező követte el. Valószínűleg szakmai ártalom, hogy kurzoros, ablakos, átméretezős lett, szerintem, de nem rossz. Nekem az Origin jobban tetszett, az ő második helye sem rossz, de messze a legprofibb volt a mezőnyben, és sokkal jobban is követi a We’re Linux szlogent. De talán túl művészi, az ablakos jobban eléri az embereket, ez kétségtelen.

De ami kicsit furcsa számomra: We’re Linux. Szemben az RMS-i evangéliummal: “Egyetlen operációs rendszer a GNU, és a Linux az ő egyik kernele.” Magyarul, amit letöltesz “Get your freedom” csatakiáltással, az több, mint Linux, az a GNU. Ezért fájó nekem, hogy a Linux Alapítvány gőzerővel hajtja az ilyen kampányokat, míg a Szabad Szoftver Alapítvány csendesen megbújik a háttérben. Ennek nem így kellene lennie.

Erősebb kutya baszik, de azért mégiscsak a szabad szoftver mozgalmat, mint eszmét kellene népszerűsíteni, és nem a Linuxot, mint kernelt. Nagyon éles pengén táncol most a GNU. A legnépszerűbb szoftveregyüttest pont a legjobban szétfarigcsált fejlesztési móddal kalapálják. Bazár módszer a javából. Mindenki a saját portékáját népszerűsíti, és egymást túlordítják. Legalább egy ÁNTSZ szerű szervezetet létre kellene hozni, aki megmondja, hogy a fogyasztók érdekében mint nem kellene csinálni, vagy éppenséggel mit kellene fejleszteni. Nem értem, hogy a FreeDesktop.org-on a Linux Standard Base és a Free Standards Group linkje miért nem elérhető. Ha ezek tényleg léteznek, akkor miért nem lépnek fel keményebben? Szabványokat lehetne felállítani, aminek ha megfelelnek bizonyos rendszerek, akkor használhatják ezt és ezt a megnevezést. Egyfajta minőségbiztosítás a fogyasztóknak, hogy két más kernelen nyugvó, más asztali környezetet használó rendszer kb. ugyanúgy fog működni, és ugyanolyan minőséggel. Szerintem ezt kellene elérni. És akkor a “Mi Linux vagyunk” mondatra nem rögtön az lesz a válasz, hogy “Nem tudom, nem vagyok nagy Pokémon rajongó”.