Jobb 3D játékteljesítmény kisajtolása Ubuntun

Amit nagyon szerettem a pehelykönnyű Debian rendszeremben, az az volt, hogy jobb FPS értéket kaptam OpenArenaban, mint amit Windows XP alatt elértem. Ubuntura váltáskor ez a teljesítmény előny teljesen elolvadt, sőt! Azonban az Ubuntu is GNU/Linux rendszer, ezért kedvünkre farigcsálhatjuk, amíg el nem érjük a kívánt formát. Végigrágtam a netet segédletekért kutatva, gondoltam hátha karácsonykor lesz időm (nem lett) néhány újdonságot tolni Ubuntu alatt, pl.: Alien Arena 2011, Warsow 0.6, World of Padman 1.5, Xonotic 0.1 Preview.

Xgame továbbra is hibátlanul teszi a dolgát, azonban Ubuntu alatt nincs mindenkinek engedélyezve az X szerver futtatás, ezért azt érdemes engedélyezni, Lone Wolf segédlete jó útmutató (/etc/X11/Xwrapper.config fájlban allowed_users=anybody legyen). Így már futni fog az xgame sudo nélkül is.

Ami még gond volt, hogy az új munkamenetre váltáskor a régiben lévő hang leállt. Ez a pulseaudio alapértelmezett működése miatt van, rendszerszintűvé kell tenni, ezt az mpd felhasználók kitalálták, lásd Alan Briolat blogját (/etc/default/pulseaudio fájlban PULSEAUDIO_SYSTEM_START=1 legyen, és adjuk a felhasználónkat a pulse-access csoporthoz). Ezután már a sima asztalon indított Banshee muzsika hallható lesz az xgame által indított munkamenetben is, sőt igazából mindenhol.

Még egyetlen szépségbeavatkozást végeztem, beleírtam az xgamebe, hogy indítás előtt ugorjon a játék mappájába, némelyik játék csak így találja meg a dolgait. Korábban a ~/bin mappába gyártottam saját indítókat, Wine programokhoz így is kell majd, de a natív játékoknál ez egyszerűbb. És mennyi FPS-t nyertem? OpenArena esetén 20-30, a Warsow 0.6 pedig teljes képernyőn is küzd a felső panellel, ezért azon is sokat dob.

Ezen kívül még kitisztítottam az indítópultot, feltelepítettem a BootUp-Managert (bum), abban is tisztogattam, és csomagból felraktam egy CK patchsetes kernelt. Talán az utóbbinak látom a legkevesebb hatását, ha nem lesz folyamatosan frissítve nem fogok könnyeket hullajtani érte. Így már egész jól hasonlít az Ubuntu a korábban belakott rendszeremre.