Gőzerő

Hétfőn annyira kiestem a zónából, hogy fél óra alatt két sor programkódot sikerült írnom. Ami nem megy, azt nem kell erőltetni, ezért valami kikapcsolódás után néztem. Találtam is egy pofás torrent képében, de a 6 gigára még mindig azt írja ki, hogy majd 10 nap múlva leér, szóval valami gyorsabb megoldást kellett keresni. És itt pattant ki a fejemből, hogy ha már elkezdtem a neten fizetni pici szívem vágyai után, akkor igazán folytathatnám a sort.

Ezért regisztráltam egy Steam fiókot is. A Steam a Valve által kifejlesztett internetes tartalomközvetítő rendszer, annyit tesz, hogy az egyes fiókokban regisztrálja, ki milyen játékot vett meg, és később azokat a játékokat bármikor letöltheti és telepítheti bármilyen számítógépen, csupán netes kapcsolat kell az azonosításhoz. Ölég jó gondolat. Egy csomó játékom van innen-onnan, de megkeresni a DVD-ket, majd a több CD-s játékokat egyesével berakni DaemonToolsba kicsit macerás. Ezt meg egyszer fizeted, megvárod amíg leér (a max letöltési sebességeddel) és legálisan játszol!

Ezért a kényelemért felárat is kell fizetni, méghozzá nem is keveset. Legalábbis ami a magyar viszonylatokat illeti. A Half-Life Orange Box Steamen 30 Euro, ami jó magyar pengőre átszámítva 8520 HUF. Ehhez képest Magyarországon szerencsésebb helyről 6500, de maximum 7000 Ft-ért birtokba veheted a Fél-Élet sorozat második részét és két epizódját, plusz a Portalt és a TeamFortress2-őt. De a Valve még elég normálisan kezeli a termékeit, nem úgy mint mondjuk az Eidos vagy az Electronic Arts.

Ugyanis egyik gyártó sem alkot csomagokat a szoftvereiből. Az Electronic Artsnál kínálatából nem is lehetne, mert pl. a Need for Speed sorozatból csak a legújabb darab érhető el 50€ áron, ami kétségkívül a legfelső kategóriát jelöli, de nem is tudom van-e Magyarországon egyetlen olyan játék, amiért 14.000 forintot kellene kiadni. Az Eidosnál játékból van bőven, viszont csomagból csak az egész kiadóé található. Ami azt jelentené, hogy hiába akarod megvenni mondjuk csak a teljes Hitman vagy régi legendás Commandos sorozatot, hozzá kell venned a Tomb Raider Legendet, a Deus Exet és még sok más ismeretlen, de biztos fantasztikus játékot. Legalábbis tegnap még volt egy Eidos csomag, de ma már az nem vehető…

Hétfőn megvettem a Half-Life:Source-ot, ami az eredeti játék grafikája csak Source engine-be öltöztetve, ez volt 2800 forint, jövő héten vagy azután tervezem az Orange Boxot 8500 tallérért. Utána jó kalózként ráülök a kincsesládára és júniusban kipengetem az id Super Packet 20.000 aranyért. Bárhogyan is számolom ez a két csomag éri meg a legjobban jelenleg a gőzparipán, a többire még várok, hátha őket is kedvezményes csomagba rendezik.