Counter Strike Alternatives

Mielőtt belekezdek a Finale Grandioso-ba egy kis reklám. Bármilyen vicces, hogy játék bemutatás előtt szemcseppet ajánlok, azért megfontolandó. Csütörtökön úgy keltem, hogy a jobb szemem teljesen vörös, a másik viszonylag normális. Fel kellett mennem anyámnak segíteni, de hát így nem lehet emberek elé kimenni. Kinnt van apám Visinje a tükör előtt, mert neki az allergia szárítja a szemét. Csöppintettem a szemembe, elmentem felöltözni (3 perc), visszamentem megnézni és máris hatott! Na jó, persze nem az a tiszta, értelmes tekintet, de legalább nem úgy nézek ki a felemás szememmel, mint egy zombi :). Persze az ébredés után 1 órával már gép előtt ülök, de hát ez van…

Mondhatjuk úgy is, hogy a probléma megoldást gyakoroltam előző hét elején, ugyanis a Counter-Strike-ot bírtuk interneten keresztüli LAN-ra. A kapcsolathoz kell egy Virtuális Magán Hálózat, VPN rövidítve. Ehhez lehet szedni nyílt forráskódú OpenVPN-t, de ezzel létrehozni egy működő kapcsolatot kicsit nehéznek tűnik :?. De van helyette Hamachi, amiből van ingyenes verzió. Gyorsan és könnyen be lehet üzemelni, úgy 2 perc és tudsz is csatlakozni egy haverhoz. Tűzfalat kilőve pingelés hibátlanul megy, talán még fájlmegosztás is, de azt nem próbáltuk ki Tomival. A helyzet bíztató, lássuk a CS-t. A legfrissebb Hamachival nem látja a játék a hálózatot, 1.0.0.24-essel viszont látja. De akkor sem enged be, mert állítása szerint a LAN le van korlátozva lokális kliensekre. A neten utánanáztem, két helyen olvastam, hogy ezt azért csinálja, mert a játék nem eredeti. Kell egy tört verzió. Szereztem is egyet Judzsintól amolyan GO, GO, GO fellendüléssel, fél óra alatt gépemen volt. Helyzet változatlan :(. Most ott tartunk, hogy megvárjuk Janit, hogy hazajöjjön Horvátból, mert mégiscsak ő az infós. De zavar nagyon a probléma, hogy megint crackelünk, és tört verziókat keresünk a neten. Főleg azért zavart, mert akkor már ismertem a Western Quake-et, szóval láttam, hogy nyílt forráskódú megoldás létezik a fegyver vásárlásos, csapatban egymást ölős dologra. Nos, akkor a probléma megoldást egy ilyen játék keresésével folytattam.

Paintball 2

Na jó, ez nem hasonlít a CS-hez, de legalább megy a Hamachi-val. A nevéből is kitűnik, hogy paintballos küzdelem, van benne csapat küzdelem, akár taktikai szintig is elmehet a dolog. Tehát fogjuk rá, hogy valósághű. CS potlónak nem jó, de el lehet vele játszani haverokkal. Quake II motorra épült, szóval GPL-es, de azért megkérnek, hogy ne módosítsd azért a programot, hogy előnyre tehess szert másokkal szemben. A játék 21 mega, szóval nem tart sokáig letölteni.

Police Forces

Hideg, hideg, langyos, langyos, langyos, meleg… Így haladunk szépen sorban, de ez talán még a langyos kategóriába tartozik. Érződik rajta a cél, hogy mi is akar lenni, nyíltan ki is mondják, hogy ingyenes CS klón lesz, de elég rossz felől közelítik meg. Egy Sauerbraten nevű motorra épül, ami egy folytatása egy Cube nevű motornak. Az a játékon is látszik, hogy igencsak kockás :). Botok nincsenek, szerver sincs, szóval nem tudtam megnézni, hogy a karakterek hogyan néznek ki, de a pályák elég viccesek. A dust2-t próbálták leutánozni, és az egész kb. úgy néz ki mint egy nagy tetris :). De tényleg! Inkább a LegoCS nevet adnám neki :D. A játékot január óta fejlesztik, lehet hogy még az új motorra sem tértek át igazán, szóval lehet, hogy jó lesz ez, de most inkább hagyjuk… Persze ha érdekel titeket a játék, akkor a hivatalos oldalt érdemes böngészni.

Point of no Return

Tomi adott egy infót egy magyar fejlesztésű játékról, ami teljes egészében egy CS-re hajazó HL mod. A beta 6-os verzió 2003-ban látott napvilágot, az oda belinkelt hivatalos lap nem elérhető :(. Egy német lapon ugyan fent van a beta 4-es verzió, de letöltése egy fizetős német tárhelyszolgáltatónál van :?. Pedig a legkézenfekvőbb megoldás lenne a fizetős CS-t kiváltani egy másik HL moddal… Tovább kutakodtam a neten, és találtam működő linket a hivatalos honlap helyett. A magyar Counter-Strike oldalon fennt van egy bejegyzés még 2004-ből, hogy kijött a 0.7-es verzió, de a letöltés azóta már eltűnt :(. És azt nem is találtam meg azóta sem… Mindegy, lejött a 0.6-os verzió elég hamar (94 mega), beraktam simán HL-be modként és működik! Semmi panaszkodás nélkül mint az 1.6-os CS. A játékban a karakterek újra vannak formázva, mivel másolásért bűntetés jár, de a többi szinte ugyanaz. Van benne néhány eredeti CS pálya, azokon lehet menni. És a fejlesztő beleoltott a játékba egy 2.6-os PODBotot, amit én anno hiába próbáltam beleerőszakolni a CS-mbe. Tehát botok is vannak, úgy fest a dolog, hogy van egy ingyenes CS-nk. A multiplayer mód kipróbálásánál az a probléma akadt, hogy azzal a HL verzióval amivel az 1.6-os CS megy, nem indul el a PONR, szóval Tominak fel kellett raknia egy 1.1.1.0-ás eredeti HL-t, amibe még nincsen belerakva semmilyen Steam szemét. Csak azzal megy. Az elején volt néhány kisebb bökkenő, itt-ott program lefagyások, de aztán sikerült beüzemelni a LAN-os játékot! Igen! Végre egy CS féle program, amivel tudunk játszani! Botok berakása elég könnyű, mert van egy menü, amit az Ó gombbal lehet elérni, szóval kényelmesen lehet játszani. Nagyon nem botlottunk programhibába, de hogyha létezik egy 0.7-es verzió, akkor nem lenne rossz azt használni. Counterstrike.hu-n fórumon esetleg utána lehet kérdezni, hogy kinek van 0.7-es ponr-ja, és esetleg Lepe!nytől, magától a fejlesztőtől el lehet kérni a forráskódot további fejlesztéshez, de hát nem biztos hogy megéri. Egyébként az előbb említett oldalon van egy hozzászólás, hogy 2004-ben jelentette be a fejlesztő, hogy leáll a MOD fejlesztésével…

Urban Terror

Van egy olyan nagyon béna csajozós szöveg, hogy “Hol bújkáltál eddig te Istennő?!”. Ezzel indítani nagyon érdemtelen lenne, de az előző játék folytatása a FORRÓ, FORRÓ, FORRÓ, ELÉGSZ, ELÉGSZ, ELÉGSZ is kicsit komolytalan lenne ehhez a… őőő, akkor most hogy is hívjam? Maradjunk annál hogy Urban Terror! Tényleg nem érdemes keresni a szavakat, az egész játékot úgy kellene terjeszteni ahogy van. Nevezzük nevén, és felejtsük a CS-t! A játék nem a Counter-Strike ellenlábasaként indult, és ma sem úgy reklámozza magát. A virtuális világ alatt egy Quake III-as motor zakatol, szóval elméleti síkon is többet lehet kihozni belőle mint a CS 1.6-ból. Source-t nem biztos, hogy veri, meg azt nem próbáltam, játék élményt sem tudom vele összehasonlítani. A Q3A motorja, tehát simán menne MOD-ként az eredeti játékhoz, de van hozzá ioUrbanTerror telepítő! Az ioQuake az egy olyan projekt, ami a ‘05-ben kiadott Quake III motort, tisztítgatja, fejleszti. A modok önálló megjelenését is segítik azáltal, hogy ilyen telepítőkkel tisztán csak a motort adják. Ami nincs 1 mega sem! Tehát le kell szedni ezt és telepíteni. Aztán a játék fájljait, ami 532 mega (kicsit nagy, CS úgy 300 körül van, de egybe lejön az UrT, mivel nem illegális 😉 ). A játékot le lehet tölteni zip-ben és exe-ben, a lényeg, hogy az állományokat be kell rakni a korábban feltelepített ioUrbanTerror mappába. És a játék már megy is ;).

Történet szerint van a SWAT (mi más?), és a börtönből kiszabadult Red Dragon csoport, akiken még ott feszít a narancssárga börtön-öltöny, szóval megismerni elég könnyű az embereket :). Két csoport adott: kékek a pirosak ellen. A mostani UrT nem támogatja a botokat, de azért be lehet őket rakni. A botoknál van egy tucat verzió, őket típus szerint lehet berakni, minden típus más fegyvert cipel és elvileg máshogy is dolgozik a csapatban. Csak hát nem mindegyik pályán tudnak érvénysülni :?. Mindegy, gyakorlásnak megteszik.

Sok olyan fegyver van, ami visszaköszön a CS-ből, de hát ettől valós mindegyik. A vásárolgatást el lehet felejteni, nincsen bevásárlókocsi zóna, a fegyvereket a játék kezdetekor kell beállítani. CS-ben sem tudsz venni semmit 1,5 perc eltelte után, szóval a nagy különbség inkább az, hogy nem tudod megpakolni magad addig amíg a pénzed bírja. De azért lőfegyverből mégis többet tudsz vinni. Ugyanis vehetsz egy elsődleges fegyvert (sniper, AK, vagy valami hasonló), egy másodlagos fegyvert (submachine gun-ok) és pisztolyok. Vehetsz még kevlar mellényt, és van még két helyed ahova valami felszerelést rakhatsz. Vehetsz sisakot, de sisak helyett tudnál vinni plusz lőszert, vagy lézeres irányzékot, vagy éjjellátót. A lézeres irányzékra kicsit kitérnék, mert nagyon jó kis dolog. Nem csak annyit kapsz vele, hogy a célkeresztben lesz egy jóképű piros pont, hanem a fegyver szórását nagy mértékben csökkenti. Magyarul 400-500 méterről AK-val is olyan mészárlást lehet végrehajtani, amit egy sniper is megirigyelne. Persze a kis piros fény árulkodik rólad, szóval ha a környezeteden egy ideges piros valamit látsz mozogni, akkor érdemes szorosabbra fogni az egeret, mert pontos lövések fogják szétszabni gyönge testedet :). Gránátot is tudsz még vinni, a rendes High Explosive és füstbomba a választék. Ha megunjuk a fegyverarzenált, akkor játék közben ESC-et nyomva a player menüből előcsaljuk a weapons-t, kiválasztjuk az új játékszereket és újraéledés után azzal menetelhetünk, ilyen megoldás MOHA-ban van. Tehát van egy kisebb hadseregre való cuccod, akkor menjünk. Lövöd a tárat, elfogy. Alapból nem tölt újra! Szóval ha látod, hogy nem lő semmit a fickó, akkor sürgősen nyomj egy R-t, vagy válts fegyvert. Apropó újratöltés! Ez is más mint CS-ben. Counter-Strike-ban és HL-ben mindig úgy van, hogy a lőszer tartalékból annyit rak a fegyverbe amennyi belefér, a többi marad zsebben. Itt nem. Van két tárad, vagy három. De azok egész tárak. Tehát ha van még tárban 16 golyó, de biztosra akarsz menni és újratöltesz, akkor 16 golyó elveszett, de lett egy teljes tárad úgy 25-30 golyóval. Szóval érdemes rá ügyelni. Lehet, hogy ez egy szemét dolog, de valósághűbb. Persze nem kell aggódni, hogy játék közben a kést gyakran kell előkapnod, mert nincs mivel ölnöd. 2-3 tárat kapsz alapból, de azt három fegyverhez, és hogyha valaki a csatatéren meghal és pont ilyen fegyverrel próbálkozott, akkor azokat a tárakat magadévá teheted. De akkor is csak maximum 4-et. A fegyver csere is egy érdekes megoldás, mivel pont fordítva van minden mint CS-ben. Tehát az elsődleges fegyver nem az 1-es, hanem az 5-ös. Mondjuk ez csak megszokás kérdése, meg az erősebb fegyverek mindig a nagyobb számokon voltak a kezdetektől fogva.

Oké. Kitárgyaltuk, hogy hogyan tudsz lőni. Most azt beszéljük meg, hogy hogyan játszasz “kapd el a fényes golyót” valakivel (ezt a szöveget akkor írja ki az UrT, mikor meghal valaki). Az életenergiádat te nem látod számszerint, csak kapsz egy kis rajzot, hogy hol vagy megsérülve. Megsérülhet lábad, kezed, felsőtested (azt védi kevlár, szóval az a végső állomás) és fejed, de hát az azonnali halál. Tehát igazából nem látod számszerint pontosan, hogy mikor fogsz földet, de ha sok a piros rész az ábrán, akkor ajánlatos a társakat előreengedni :). Ez is valósághű szerintem. De ami igazán életszerű az csak most jön: a sebek vérzenek! Magyarul, ha bekaptál néhány lövést, akkor utána lehet, hogy tiszta (hulla) a terület, de mégis néha szisszen a legény, és piros lesz a kép, mintha golyót kaptál volna. Minden ilyen felszisszenésnél egy kisebb mércén megy le az állóképességed, és ha az elfogy, akkor sajna ennyi volt. Ami persze kicsit érdekesen történik, mert úgy 3 perc kemény vérzés után, utolsó csepp vérállományát összegyűjtve akkorát hasal a játékos, mintha egy AK taszította volna hátra, nem csak szimplán elsötétül a kép és lefekszik. Szóval ha ilyen sebesülést beszereztek, akkor nem fogjátok már sokáig húzni. Gondolom sejtitek, hogy azért, mert akár egy golyó is végezhet veletek, de nem elsősorban ezért, hanem mert lassabban tudsz mozogni. Hoppá! CS-ben mikor ugrik kisebbet az embered mikor marad 10 életerőd?

És térjünk is át az irányításra. A sebesüléskijelződ mellett van egy stamina (állóképesség) kijelző. Normális esetben ez fullon van, mihelyt ugrassz egyet, csökken és futkosás után visszatöltődik. Ha gyalogolsz, vagy egyhelyben állsz, akkor értelemszerűen gyorsabban pihensz. Ha meglőnek, akkor nem csak a tested lesz csupa piros, hanem az állóképességből is vesz le. Tehát ha felénél van a staminád, akkor futni is lassabban tudsz, kisebbett ugrassz, és hamarabb elfáradsz. És ez látszik másokon is, tehát ha valaki húzza a lábát, akkor tudod hogy csak 3-4 golyó és vége, mert sebesült és lassan is mozog. De a kezelésről még egy kicsit többet. Nem csak az az egyszerű ugrok, ha gugolva ugrok, akkor magasabbra mászok, hanem igenis trükkösebb a dolog. Pl. fel tudod magad húzni erkélyekre, ahova mondjuk nem vezet létra, de elég alacsonyan van, hogy elérd. Nem rossz, mi? Várjál, most jön a java: tudsz falról ugrani. Ez hülyén hangzik így, de arról van szó, hogyha nekiugrassz egy falnak és újra megnyomod az ugrás gombot, akkor ellöki magát a faltól és egy kicsit magasabbra ugrik. Tehát ha van egy viszonylag alacsony épület, amit egy ugrással nem tudnál elérni, akkor a mellette lévő épületnek nekiugrassz, a faláról visszarúgod magad és fennt is vagy. Akció filmekben szokott ilyeneket csinálni a Jackie Chan, de meg lehet csinálni, szóval izgalmasnak és életszerűnek mondanám megintcsak :).

Aztán a pályákról, ahol mindez lezajlik. Nagyon szépek és kidolgozottak. Egytől egyig. Mondjuk a motorból adódik, hogy szebb lehet mint a CS, de még rápakoltak egy lapáttal és talán a Q3A-t is lepipálja. Töltési időben is például, de hát valamit valamiért. Azért azt meg kell jegyezni, hogy elhúzod a szádat, mihelyt ugyanazt a Dávid szobrot látod Algériában mint Ausztriában. De mondjuk Ryjhad városát még soha nem láttam ilyen szépre megcsinálni egyik játékban sem. A homokbuckák teljesen folyamatosak, az épületek nagyon szépen mosódnak bele a sivatagba. A grafikán bőven lehet állítani, szóval a játék alá nem kell nagyon nagy vas. Nekem simán produkál 25 fps-t egy úgy 4 éves 2,4 GHz-es P4-en 256 mb rammal és egy ATI Radeonnal, plusz Windows alatt meg volt nyitva egy Total Commander, aMSN, PSPad, Winamp és FireFox 4 füllel, ami zabálja a memóriát mint tudjuk. A pályák tehát szépek, midegyik nagyon hangulatos, öröm rajta a játék. A játékmódok között szerepelnek a szokásos Quake-től örökölt módok: Deathmatch, TeamDeathmatch, Capture the Flag, és van bomba hatástalanító is mint a CS-ben. Mindent összegezve kaptunk egy nagyon jó kis játékot teljesen ingyen és legálisan, ami veri a CS 1.6-ot. A LAN-t még nem próbáltam vele, ami mondjuk az egész keresést elindította, de már így is elégedett vagyok a játékkal. Többett tud mint a CS a technika és az életszerűségben is, de ennek azért hátulütője is van. Névszerint az 532 megás méret és a nagyobb rendszerkövetelmény. De nekem most fennt van 3 CS kiadás, ami összesen 900 mega körül lehet, plusz úgyis télen veszek laptopot, ami erősebb lesz, mint ez a gép, amin vagyok. Ráadásul linux alatt is megy a játék, ami lehet, hogy többet ki tud hozni a játékból. Szóval én mindenképpen erre a játékra szavazok! Igaz, hogy a nem támogatott botokat csak a pályák felén rakhatom be, és abból is csak 3 pályán tudják, hogy merre kell menni, szóval kicsit unalmas egyedül. Szerver nem működik sehol a világon, LAN-hoz meg embert kell szerezni. Hamachi-val létre lehetne hozni egy kisebb LAN-so csoportot, és akkor minden szép lenne. De még nem olyan népszerű a játék sajna.

A hivatalos honlapon megtaláljátok a szükséges fájlokat hozzá, és a német lapon lehet találni néhány nagyon jó háttérképet amikkel lehet reklámozni a játékot ;). A német oldalon találtam ezt a podcastot is, ami ugyan áprilisban készült, de a 4.1-es verzióban lévő újításokról hallhatunk benne. Ezek szerint a legnagyobb újítás a játék gyorsaságán való javítás lesz, mivel az össze pályát optimalizálják, hogy kevesebb erőforrást egyen, és bevezetnek egy bug adatbázist, hogy minél jobb legyen a játék. Érdemes figyelgetni ezt is, meg hát persze terjesszétek az igét :D!