Metalcore is the (s)hit

Talán a legviccesebb az egészben az, hogy bármennyire is állítja magáról egy zenei műfaj, hogy ő mennyire megveti, gyűlöli a középszerűséget, a mindennapit, felkapja őt a tömeg, populáris lesz, szépen elhasználja, majd a menet utáni első mozdulattal lehúzza magáról, és a WC-be dobja.

Ilyen volt a nu-metal, aminek a legnépszerűbb képviselője kétségtelenül a Limp Bizkit volt, pedig a műfaj kitalálói a Korn és Deftones mind a mai napig nehezen emészthető, továbbra is hiteles, és hát igen… ők még mindig nem oszlottak fel. Aztán volt ez az emo cucc, amiből marha jó viccek születtek, és a társadalom dicséretesen ellent állt neki. Aztán most hol vannak ilyen zenekarok, hogy Fall Out Boy, Tokio Hotel, Anti Fitness Club? Egyik német haverom azt állította, hogy a TH még mindig megy, ráadásul Amerikában csapatja. Nekem az a kettőnégy adás hihetetlenül tetszett, amikor Hoteles rajongókat hergeltek:

– Ki szereti a Tokio Hotelt?

– ÉÉÉÉÉÉÉÉNNNNN!!!

– És a Panterát?

– *zavart, néma kuss*

Aztán mostanában (nem nagyon követem már mi a trend) elterjedtek a metalcore zenekarok. Ezek abból állnak, hogy a zúzás+hörgést néha felváltja egy kis dallamos, éneklős rész. Ilyenekből Dunát lehetne rekeszteni, de íme egy példa:

Ez a The Devil Wears Prada nevű zenekar, aminek az elnevezése tökéletesen megegyezik az Anne Hathaway filmmel, azzal a különbséggel, hogy keresztény zenekar lévén tényleg az igazi ördögre gondoltak a srácok. Ez a szám egyébként még nem ment az idegeimre, de múltkor hallgattam a last.fm playlistem, és a sok szám között egyszer csak jött egy Bullet for my Valentine, és borította az egész feelinget. Halál gyenge, unalmas, klisés.

Azért ez mindjárt más nem? Tudom-tudom, a videó késik, rap + ének is lerágott csont, a szám felépítése: “intro, téma1, refrén, téma2, refrén, tetőpont, refrén 2x” is elég klasszikus, de valahogy mégis többnek hat. Ők a King Prawn, illetve csak voltak, mert 2003-ban felbomlottak. Az énekes Al Rumjen belépett az Asian Dub Foundationbe 2007-ben, a hangja onnan ismerős lehet. A végére még néhány jelmondat, amit rávarrhatsz pepita ruháidra, vagy cukkolhatod vele a gothokat, emosokat, (f)ossiánosokat, akelásokat és persze a kóros metálkórókat és egyéb, magukat túl komolyan vevő együtteseket:

  • Metalcore is the shit, skacore is the hit!
  • Thank you for not moshing!
  • Music is life. Live a fun one! SKA