Magyar vagyok nem trappista

Visszatérek a gyökerekhez. No nem ahhoz, hogy minden bejegyzés a helyén van, mert még lógok egy VEN beszámolóval, hanem ahhoz, hogy még részegen írok az estéről. Persze mit érnek a hagyományok, ha nincs bennük előrelépés, ezért ahogy a címben is látni, kicsit kalandozok másfele is. Szívesen nyilaznék közben hátrafelé, de sajnos a problémák előttünk állnak.

Kováxszal megbeszéltem még múlt hét vasárnap, hogy a szombat nekem így is úgy is muzsikával telik. VEN alatt terveztünk egy Dunaújvárosi egyetemi napok utat, ami résztvevők híján kútba esett. Illetve nem esett kútba, Nándi még pénteken hívott, hogy Nyuszival lehet lemennek busszal, arra már én mondtam nemet. Ugyan nem tudom milyen idő volt Dunaújvárosban, de a fedett és lényegesen közelebbi Expresszót választottam. Eskabbe mint mindig nagyon jó volt. Nincs mit ragozni. Utána következett a Firkin, akikről viszont pár szót mondanék.

Nagyon profi műsort nyomtak, de pestiektől ez elvárható. Kicsit az is, hogy a bejáratnál megvásárolható CD-re tukmálnak (milyen konzervatívak), no meg a Művészetek Palotája koncertre. Megemlítették a PAFE-t is, ami jövő hétvégén lesz, aki ott lesz ne hagyja ki a Firkint, mert nagyon jó táncos kis ír music. A dalok énekléséhez sajnos nem elég angol bölcsésznek lenni, ismerni kell az ír kocsma dalokat, de táncolni még lehet őket. Egy óvatlan pillanatban végignéztem a zenekaron és elgondolkoztam. Ez történik az emberrel sörös, zene hallgatós este közben, ha részeges bulira mentem volna, lehet megússzátok ezt a bejegyzést. Tehát a Firkinre mindenki táncol. Olyanok is, akik az Eskabbére nem, pedig nem kevésbé vérpezsdítő muzsika. Az ír hangulatot egy fuvola és egy hegedű, no meg az énekesek színesítik. Miért nem lehetne magyaros dallamokat feldolgozó punk buli bandát csinálni? Ugyanúgy egy hegedű és egy fúvós hangszer, legyen mondjuk klarinét. Plusz basszus- és szólógitár, hozzá tartozó szerkóval. Mennyivel jobban működne, ha a közönség egésze tudná énekelni a 100 forintnak 50 a fele szövegét miközben alteros, táncolós muzsikára ropja. Van nekünk számtalan lakodalmas borzalmunk, populáris Noxunk, de alternatív punk zenekarunk nincs. Vagy ha valami már magyar, az nem is lehet divatos a fiatalok körében?

És itt ugorjunk az egy nappal előbbi eseményekhez. Pénteken alakuló ülése volt új parlamentünknek. Hurrá! A sokak által nem kedvelt Bajnai kormány leköszönt, pedig idilli megoldásnak tűnt: csendben tették a dolgukat. Sőt, néha nem csak a sajátjukat! Az alakuló ülés előtt már fellobbant a mellény ügy. Orbán Viktor ennek megoldását még rávarrta a Bajnai kormányra. Amire azt kell mondjam, nem semmi! Orbán Viktor a szavazók kétharmadának támogatását maga mögött tudva még elpasszol egy kényes ügyet. Félelmetes kimondani, de úgy néz ki: a király meztelen! A mese pedig folytatódott pénteken, mivel hogy Vona Gábor mellényben érkezett, meg nem is, Morvai Krisztina a képviselőkkel esküdött, pedig ő maga nem is, mindezt a Szent Korona előtt, ami jelkép is, de nem is a demokráciáé. Csupa-csupa megerőszakolt szimbólum, aminek már csak múzeumban lenne a helye, mégis erőre kap. Ebben a magyarság képben pont annyi lyuk van, mint egy trappista sajtban. Ami még súlyosabb, hogy a szlovák sajtó teszi a legélesebb meglátást a meztelen király valós céljairól: ha az ellenséget jól etetem, nagyra nő és mindig elő lehet venni az istállóból, ha a spájz már üres.

Szomorú meglátások egy vidám koncerten.