Lenni, vagy nem Lenny

Csak fantázia kérdése, milyen neveket kapnak az operációs rendszerek különböző verziói. Pl. a Windows volt már 3.1, aztán 95, 98, 2000, aztán jöttek a fantáziadúsabb nevek, mint a Millenium, XP, és a Vista. A legújabb Windows pedig simán a 9-es nevet kapja :). Linuxnál is vannak olyanok, pl Slackware már a 12.1-nél tart, OpenSuse a 11-nél, OpenSolaris pedig a megjelenés időpontját tapasztja a névhez pl. 2008.05. Ubuntuéknál a szám mellett kap egy fantázianevet is a verzió pl. Gutsy Gibbon, vagy Hardy Heron. A Debiánnál szintén van szám, és a különböző verziókat a Toy Story animációs film szereplőiről nevezik el. Így lesz az 5-ös Debian a Lenny.

Lenny

A Debian Lenny-t szeptemberre ígérik, a legutóbbi teljes fagyasztás az elmúlt napokban történt, amit sok ember a HUP-on sajnálattal élt, meg, ugyanis a fagyasztott programok szerint nem lesz 2.6.26-os kernel, de még 4.1-es KDE se. A kernel engem nem nagyon izgat, a KDE se, nekem tökéletesen meg fog felelni :). Még múltkor írtam, hogy XFCE-ről áttértem GNOME-ra, aztán kiderült, hogy a GNOME beépített kompozitora igencsak megakasztja pl. az OpenArenát, és amúgy sem tetszett, ezért úgy döntöttem, visszatérek az XFCE-re. Emellett még volt néhány bajom, ezért úgy döntöttem, hogy amíg nem lesz stabil a Lenny, addig Zenwalkra váltok.

Igenám, de a Zenwalkot már egyszer kipróbáltam és töröltem is. Másodszor is ez lett a sorsa. Hiába üzemeltem be tökéletesen a videókártyámat, wifimet, egyszerűen képtelen voltam munkárabírni a KBabelt, és XAMPP-et. Mindkettő nélkülözhetetlen a munkám során. És ezenkívül iszonyúan lassan töltődött be, talán még lassabban, mint a Windows. Apropó Windows! Az első Zenwalk telepítési kísérlet során a karcos CD-ről leállt a telepítés. Mivel a formázás már megtörtént, a csomagok feltevése pedig még nem, ezért a fő boot szektorban lévő GRUB alól kihúztam a talajt, így nem tudtam bebootolni Windowsba, hogy egy új CD-t írjak meg. Egy másik gépről leszedtem GPartedot, kiírtam, rendbehoztam a fő boot szektort, hogy a Windows be tudjon töltődni, de az nem volt hajlandó! Még a Windows telepítő CD-n lévő fixmbr se tudta talpra állítani a rendszert, így mindkét operációs rendszert rakhattam újra 🙂

Néhány óra telepítés, és állítgatás után kész lett az új rendszerem, ami így fest: az első partíción Windows XP SP3 magyar, a második partíción Debian Lenny, harmadik partíció cserehely (swap), a negyedik pedig egy 80 gigás NTFS-sel formázott adatpartíció, ami sértetlen maradt a telepítések során, így nem veszett el semmilyen adatom! A fő boot szektorban a Windows bootmenüje áll, így biztosítom, hogy a Linux cseréje egyáltalán ne tudjon bekavarni a Windowsnak.

És most pedig jöjjön egy rövid összevetés, amit már régen meg akartam írni. Dell Vostro 1500-ás Laptopon a következő bootolási adatokat mértem egy karóra segítségével:

Windows XP SP3 magyar, 32 bit:

  • Bootválasztótól a felhasználóválasztásig: 32 másodperc
  • Felhasználóválasztástól az asztalig: 12 másodperc
  • A számítógép kikapcsolása: 31 másodperc

Debian Lenny testing, 64 bit:

  • Bootválasztótól a felhasználóválasztásig: 19 másodperc
  • Felhasználóválasztástól az asztalig: 14 másodperc
  • A számítógép kikapcsolása: 10 másodperc

Ez a három adat még nem jelent semmit, a Debiánom igencsak testre van szabva, nem minden Linux ilyen gyors. Ezen kívül mindkét rendszerrel vannak még gondjaim, pl. Windowsban először életemben tapasztalok olyat, hogy bármilyen videó színes helyett fekete-fehér, minden lejátszóval, codekkel és codek nélkül is. Debiánon ezzel nincs gondom, viszont van gondom a különböző csomagokkal, mert egyáltalán nem értem meg, miért akar egy képszerkesztő mellé letölteni egy csomagkezelőt is?