5karikás

Hamarosan jönnek a Pannon Egyetemen a hagyományos ötKARikás játékok. Ebben a leghosszabb nevű kar kétségtelenül a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar lesz, amivé november 1.-től válik szeretett Bölcsészettudományi Karunk. Na de nem is erről akarok írni, és nem is arról, hogy milyen számokban indulok, hanem egy pocakosodó szemüveges informatikusként, vetek egy pillantást a rendezvény honlapjára :).

Szép. Első ránézésre ez jut eszembe. Sokkal szebb és igényesebb a design, mint mondjuk a tavalyi VENé volt. A kezdőoldalon megy egy rap szám, ami az 5karikásról szól, nem tudom melyik banda kreálta, de nem rossz. De aztán nézzünk a függöny mögé. XHTMl 1.0, ami dícséretes, az adatok töltése AJAXszal van megoldva, van benne jócskán div, de érdekes módon azokon belül megintcsak táblázatokkal operálnak. Tehát vagy több ember követte el, vagy valahonnan nyúltak egy tervet. Ezen kívül mi a fasz az a UTF-9 kódolás :D? Elsőre olyan nagyzásra gondoltam, mint mikor el akarnak adni neked egy kütyüt az “ez már MP5-öt is tud” szöveggel. Másodszorra rákerestem neten, hátha én vagyok ennyire alulinformált, rá is akadtam, hogy az UTF-9 és UTF-18 szabványokat áprilisi tréfának szánták, olyan rendszerekre, ahol a 9-es számrendszer jobban megfelel :D. Márpedig ilyen rendszer nincs :). Szóval valaki csúnyán benézte ezt, vagy az infós kollégáknak szánta a tréfát, de könyörgöm: én se rondítom át a honlapomat egy WebNegative díjért, csak azért, hogy bizonyítsam ismerem az összes design hibát, amit el lehet követni… Valamint ha figyelnek(?) a kódolásra, akkor miért van benne mégis kalapos Ő betű? Az pedig már csak apróság, hogyha AJAXszal húzza be a tartalmat egy divbe, akkor, miért nem szól a zene a többi oldalon is? Sokkal hangulatosabb lehetne folyamatos zenével.

De mindent összegezve nagy léPEs ez az egyetemen, ahol a XX. Jubileumi Veszprémi Egyetemi Napok honlapján olyan szöveg díszelgett a programnál, hogy: “levettem a táblázatot, mert zavarta néhány infós kolléga szemét, hogy szétesik”. Ja, akkor minden látogató nevében én kérek elnézést, hogy nem lehetett megnézni a honlapon a programot, hanem le kellett szedni a pdfet, csak azért, mert meghaladta a képességeidet egy nyamvadt táblázat megszerkesztése! De azért ne örüljünk felhőtlenül, mivel már EGY TELJES ÉVE az egyetem hivatalos honlapja a Joomla tartalomkezelő rendszer fejlécével operál. Tehát az egyetem teljes honlapját a Joomla copyrightolja? De azon kívül is… Mi az, hogy egy nyílt forrású tartalomkezelő rendszernél minden jog fenntartva? He?