NyFJP – domain név

Tags: , ,

0

A branding első, és egy webes portál esetében talán a legfontosabb lépése a domain név kiválasztása. Egy magyar játékportál esetében nem lenne ez különösen nehéz, de ha a magyar közönség körében sikeres lesz a kezdeményezés, akkor lehetne a nemzetközi vizek felé evezni. Lássuk tehát miből választhatunk.

Gamerek vagytok mind!

Egy játékportál nevébe illik berakni a game szót, és mivel a portál lehetőségeiben szeretnénk a játékosokra építeni, ezért célszerű lenne a gamer szót felhasználni. A valamilyengamer címekre van is már néhány példa: pcgamer.com, ubuntugamer.com, freegamer.blogspot.com. Ez a megoldás volt a legszimpatikusabb nekem is, de az opengamer.org és az opengamers.org is foglalt volt. Mindkettő késő ősszel járt le, GoDaddynél tettem is rájuk foglalást, de mindkettőt tovább parkoltatják az eredeti tulajok :(.

opengamer.hu – szabad
opengamer.org – foglalt

Viszont a kötőjeles verzióra már nem tette rá a kezét a nemzetközi domain maffia, talán azért, mert egy ilyen címet nehezebb megjegyezni. Még mindig egész jó címek ezek, de kicsit furcsának hatnak, nagyjából wordpress.hu vs. word-press.hu érzésem van:

open-gamer.hu – szabad
open-gamer.org – szabad
open-gamer.com – szabad

A del.icio.us-ról eszembe jutott még a trükközés a domain név végződésével, viszont az .er végződés Eritreához tartozik, akik a világ 10 legszegényebb országai közé tartoznak GDP/fő alapján, ezért ott esély sincs elsőszintű domainhez jutni. A .me végződéseket viszont kínálják, azonban mind a ga.me, mind az openga.me foglalt. Ha a többesszámot nézzük, akkor .es végződésben szintén gondolkozhatunk Spanyolországnak hála. A gam.es már foglalt, azonban az opengam.es még nem! Mennyire lehet jópofa vagy éppen zavaró egy supertuxkart.opengam.es link?

opengames.hu – szabad
opengames.org – foglalt
opengam.es – szabad

Rövidítések

Rövidítésekből van egy csomó, pl. BMW, GNU, de portál névként egyedül a HUP jut eszembe. Lehetne a munkacímet is regisztrálni, nyfjp.hu szabad, de nem egy hatásos név. Lehetne Hungarian Opensource Games Portal = hogp.hu vagy hosgp.hu. Ezekkel csak az a baj, hogy a nemzetközi címből ki kell majd venni a magyar vonatkozást. Viszont nemzetközi téren megint csak ügyeskedni kell, hogy megfelelő domain nevet találjunk, pl. az ogp.org és az osgp.org is foglalt. Ezért ezt tegyük addig félre, amíg a fentiekből nem tudunk választani, vagy az olvasók nem találnak jobbat.

Fantázianevek

Fantázianevekkel egyetlen baj van, nehéz ötleteset találni. Kereshetnénk valami idegen szót, amit aztán hozzá lehetne kapcsolni a portálhoz, ilyen gondolat alapján kapott nevet az Ubuntu vagy a játékportálok közül a Kotaku. Ebben az ágban sem gondolkoztam el nagyon, ha van valamilyen frappáns nevetek, osszátok meg hozzászólásban!

Nektek melyik megoldás tetszik? Van más ötletetek egy nyílt forráskódú-játék portál domain nevére?

×

A hozzászólások lezárva.