Több lépcsős bankkártyás azonosítás

A több lépcsős azonosítás bankkártyás vásárlásnál egy EU-s irányelv. Amíg nem volt kötelező, addig egészen jól működött, mert aki önkéntesen támogatta, az jól is csinálta meg. Viszont ez 2021. január 1-től kötelező, és innentől vannak a bajok. Az angol wikipédia szócikken fent is van, hogy a függetnel CMSPI cég becslése alapján 108 milliárd euró kiesést fog okozni. Ezt a becslést a cikk irásának pillanatában nem tartom el­ru­gasz­ko­dott­nak.

Eddig három helyen ütköztem akadályba. Előszőr a GOG.comon január 1-én. Teljesen váratlanul ért, mert ahogy azt a Visa bejegyzésben megírtam a kártyám el volt mentve, és az óévben tökéletesen működött is. Az incidensre nyitottam egy hibajegyet, azóta sem érkezett visszajelzés, hogy felkészültek voltak-e január 1-én vagy sem. Játékot azóta sem vettem.

A második incidens az Amazon Web Servicesnél történt. A kártya itt is el volt mentve, és automatikusan le kellett volna tudniuk vonni. Január 3-án jött az email, hogy gond van a fizetéssel, és irgum-burgum miharabb javítsam, mert megtagadják a szolgáltatást. Többször próbálkoztam a fizetéssel, de hiába. Január 6-án már nyitni akartam itt is egy hibajegyet, mikor észrevettem, hogy szép csendben elhárították a hibát, és a kártyámról leemelték a pénzt.

A harmadik eset ma esett meg az eMAG-on. A szokásos havi pelenka adagot szerettem volna kifizetni, amikor is az oldalon használt fizetési rendszer nagyjából 5 másodpercet ad, hogy elővegyem a telefonom, és jóváhagyjam a fizetést. Ha kifutok ebből az 5 másodpercből, akkor visszalép, és sikertelennek könyveli el a próbálkozást. Ez az 5 másodperc lehetetlenül kevés, nagyon sietve is csak addig jutottam, hogy lássam a jóváhagyni valót, de leokézni már nem tudtam. Az eMAG persze automatán küldi az emailt, hogy nem sikerült a fizetés, és csak 24 óráig tartják foglalva a pelenkát, igyekezzek. Ebből is hibajegy lett.

Remélem ahogy szépen lassan elfogy a január úgy az összes cég átesik ezeken a nehézségeken, és újra zavartalanul lehet költeni a pénzt. 108 milliárd euró kiesés, hát nem lehetetlen.