Szelektív hulladékgyűjtés Veszprémben

Tags: ,

4

Még a gimnáziumi években ebéd után tartottunk hazafelé a koleszból, és az útközben megevett banán héját vagy 200 méteren keresztül vittem, de mihelyt megláttam egy másik eldobott héjat, én is mellédobtam az enyémet. Holcz meg is jegyezte, hogy mennyire becsülendő dolognak tartotta, hogy még a lebomló cuccot sem dobom csak úgy el, erre mégis eldobtam. „Betört ablak”-elv. Aztán néhány évvel később bevezették Tapolcán a szelektív hulladékgyűjtést, olyan sűrűn elhelyezett gyűjtőpontokkal, hogy papucsban bejárható a távolság még télen is. Aztán eljöttem Veszprémbe, és a környezettudatosság megint takaréklángon lobogott bennem, egészen néhány évvel korábbig.

Annak idején meglehetősen sok PET palack halmozódott fel a lakásban, és még összetaposva is jelentős helyet foglalt el a kukában. Akkor már felfigyeltem, hogy az E épület mellett már vannak szelektív hulladékgyűjtők, ideje volt kideríteni, hogy vajon van-e a lakáshoz közelebb is. Egy rövid keresés után megtaláltam a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. honlapján a gyűjtőszigetek példásan összeállított listáját. Azonban a legközelebbi műanyagot gyűjtő sziget is olyan távolságra van, amit néhány palackért nem érdemes, de egy nagy zsákkal már kellemetlen megtenni.

kukászsákból táskába

Ennek a megkerülésére azt találtam ki, hogy a palackokat egy nagy zsákba gyűjtöm, amikor tele lesz, belepakolom a sporttáskába, így diszkréten el lehet szállítani a megfelelő helyre. A gond a méretekkel van, mert a gyűjtőzsák kétszer nagyobb, mint a táska, ezért amikor félig van, akkor azt a látszatot kelti, hogy még nem kell kiüríteni, amikor pedig tele van, akkor már nyűg, mert az ember tudja, hogy kétszer kell fordulnia. Ezért fordulhatott elő olyan, hogy a tavasszal megtelt zsákot most ősszel ürítettem ki.

gyűjtősziget

Ezt a felhalmozós módszert más is alkalmazza, nem egyszer fordult elő olyan, hogy amíg egymás után szórtam a palackokat a konténerbe, leparkolt mögöttem egy autó, és a csomagtartóból az enyémhez hasonló méretű zsák került elő. Van aki nem csak a palackokat gyűjti szelektíven, Sóber Szabinál láttam még a Lövő utcában, hogy németes alapossággal több külön szemetes van a fóliának, műanyagnak és restmüllnek. Veszprémben így működik a szelektív hulladékgyűjtés.

4 Responses to “Szelektív hulladékgyűjtés Veszprémben”

  1. Mellesleg nekem is ki kell találnom valamit (ami talán ott van valahol a fenti kommentek között), mert most elég barbár módon oldom meg. Ez a palackkérdés elég fajsúlyos probléma, mert kábé ez gyűlik a leggyorsabban, nálunk is most lesz karácsony 🙂

  2. Köszi a tippet! Egyelőre nem termelődött újra nagyobb kupac, csak azok a 0,5 literes palackok vannak, amiket anya rám hagyott.

×

A hozzászólások lezárva.