Szél a Balkánról

Ha elhangzik a Balkán szó, a legtöbb ember egy lepusztult, barbárok lakta vidékre gondol, és én is használtam pejoratívan Magyarországra ezt. Hogy valóban ilyen-e a Balkán, azt személyes tapasztalatból nem tudom, történelmi tanulmányaim sem tiszták és makulátlanok, de az elmúlt hónapokban szépen lángba borult Görögország, és nem az olimpiai fáklya miatt. Hanem azért, mert miután közel 30 fiatal elkezdett dobálni egy rendőrautót, az őrizetbe vételkor az egyik rendőr három lövést adott le, ami egy 15 éves fiú életét oltotta ki. A zavargások több görög városra kiterjedtek, több tucat sebesült lett, és még külföldön lévő görög képviseleteket is elfoglaltak a görög vándorok mindenféle faló nélkül. És most villantsuk meg mai témánkat képben:

Nike és a  csúzli

Már ezzel az egy képpel meg lehetne tölteni egy teljes bejegyzést. Elmarháskodhatnám az időt olyan megjegyzésekkel, hogy Niké, a győzelem istennője akcióban, vagy új olimpiai szám a rendőrkordon bontás, vagy csapatban kormánydöntés, de minden szó csak degradálja a képen látható egybeforrást.

Lássunk egy következő szimbiózist a Balkánról:

A Gogol Bordello műfaja: …most kapaszkodj meg… Gypsy Punk. Bezony, cigány pank! Egyszerűen nem lehet elkerülni, hogy a zenén keresztül ne áramoljon beléd a balkáni hangulat. A férfi szívébe a gyomrán át vezet az út, Udinak a fülén is át megy egy ösvény. Ugyanis a múlt és jelen ezen művészi összenövéséből azt a következtetést vontam le, hogy nekünk, modern, kulturált embereknek is kellene valamit a Balkánról csempésznünk. De nem cigit!

Ha megnézzük, a növekvő kisebbségi populáció, iszlám szélsőségesek, maga a kapitalizmus is egy vad, érzések által vezérelt, egészségesen gátlástalan, fifikás embert követel meg. Nem feltétlenül követeli, de mennyire egyszerűbb lenne együtt sodródni az árral, elhagyni a katedrát, elveket, és ezekkel nem deresíteni halántékunkat, hanem füstös kormos feketén, cinkosan vigyorognánk bele a világba.

Persze a határt találjuk meg! Azért nem kellene a Nike dzsekiből kibújnia az ördögnek, és hiába Görögországban egy 15 éves fiú miatt lángol az ország, nem biztos, hogy fel kell dúlni a fővárost a hazug kormány miatt. Vagy ki tudja, valami bogár még belemászik a fülembe, és turulos lázítóvá válok. Mert az ember változik…

Utóiratként megjegyezném, hogy aki sokkal magyarosabb népi-modern kevertet szeretne fogyasztani, annak ajánlom a Besh o Dromot, vagy a Goulasch Exoticát.