HVG.hu hallgat az olvasókra

Hétfőn történt az a katasztrofális ipari baleset, aminek már 4 halottja van, 5 embert még keresnek és a kár egyelőre felbecsülhetetlen. A családban különösen figyelemmel kísérjük az eseményeket, mivel nővérem szeptembertől Devecserben lakik és tanít. A HVG online portáljáról szoktam tájékozódni, mivel semlegesnek, hihetőnek és egy komoly hírforrásnak tartom. A legutóbbi átszabásával túlságosan is hasonló lett az index.hu-hoz, azonban a mai tapasztalatom azt mutatja, hogy igenis óriási a különbség, és a HVG.hu hallgat az olvasókra.

A közösségi megosztásoknál megkerülhetetlen a Facebook tetszik gomb beágyazása. Ez meg is történt a HVG.hu-n is, azonban nagyon ízléstelen, amikor egy ilyen természeti katasztrófáról készült fotósorozat alján kint virít, hogy “470 embernek tetszik. Kattanj rá elsőként az ismerősök közül”:

470 embernek tetszik a természeti katasztrófa

De a Facebook gondolt erre, és ezért a “tetszik” felirat helyett biztosít “ajánlom” (“recommend”) feliratú gombokat is, pont az ilyen esetekre. Mivel a személyes kapcsolódás miatt fel vagyok pörögve a témában, gyorsan írtam is a HVG.hu szerkesztőségébe:

Tisztelt HVG.hu szerkesztőség!

Gyakorlott webfejlesztőként tudom, hogy az Önök oldalán is elhelyezett Facebook gomb beágyazáskor biztosítva van a lehetőséget arra, hogy az alapértelmezett “tetszik” (like) helyett az “ajánlom” (recommend) szöveg jelenjen meg (a beágyazó kódban meg kell adni az action=recommend paramétert is). Kérem Önöket, hogy a portál fejlesztéséért felelős csoport figyelmét erre minél előbb hívják fel, és a lehetőségekhez képest minél előbb tegyék meg ezt a változást!

A Facebook gondolt arra az esetre, ha az emberek valamilyen megrázó témát publikáló cikket szeretnének megosztani ismerőseikkel, akkor az ne a “tetszik” felirattal jelenjen meg, hanem az “ajánlom” szöveggel. A mostani vörösiszap ömlésről készült cikkek és jól sikerült fotósorozat méltó a HVG színvonalához, a Facebook felhasználók jogosan kattintanak a megosztó gombra, azonban a téma nem engedi meg, hogy ez “tetszik” felirattal jelenjen meg! Sokkal elfogadhatóbb lenne “ajánlom” felirat, ez egyúttal a HVG komolyságához jobban is illik.

Örültem, hogy a HVG.hu nyitott a közösségi szolgáltatások felé, azonban kérem ezeket megfelelő körültekintéssel használják, őrizzék meg komolyságukat, szakmaiságukat és hitelességüket. Remélem a “tetszik” felirat mielőbb átvált az “ajánlom” feliratra.

Maradok hű olvasójuk: Udvari Gábor

Ezt 14:07-kor elküldtem, és kaptam is rá választ 17:31-kor! Ezt a levelet nem másolom be, mert nem kértem rá engedélyt. Az áll benne, hogy az ilyen híreknél “valoban nem szerencses” (ékezetek nélkül jött a levél), de az esetek többségében ez jól működik. Aztán jött egy mondat, hogy feltűnőbbé teszik a portál kezdőoldalán lévő Facebook ikont, ami tök jó, csak engem mondjuk hidegen hagy. Majd a végén kaptam azért egy biztatást: “Mindenesetre kitalaljuk, mit lehet kezdeni ilyen esetekben.” Ezzel kicsit le is mondtam a dologról, egészen addig, amíg újra fel nem mentem a HVG.hu-ra és meg nem láttam az új feliratú gombot:

470 embernek tetszik a természeti katasztrófa

Ez igen HVG.hu! Köszönöm a meghallgatást! Egyébként most mindegyik gomb “ajánlom” feliratú lett, még a kövér modellről vagy a belga sörről szóló is. De szerintem jobb lett ezzel a HVG.hu imidzse, megmarad az újdonságok iránti kíváncsiság, mégis megőrzi a komolyságát. Ami pedig minden portálnak és híroldalnak példaértékű: hallgatnak az olvasókra!