Logitech billentyűzet takarítás

Amióta a számítógép az életünk szerves részét képezi a billentyűzetünket egyre több szerves és szervetlen anyag lepi el. Ezt az ember egészen addig nem veszi észre, amíg nem kezd el ragadni valamelyik billentyű, vagy éppen nem lehet lenyomni, mert alatta van valami plusz anyag. Ilyenkor a legtermészetesebb dolognak tűnik, hogy leszedjük a gombokat, de ennek nem mindig van jó vége.

A Logitech K800 billentyűzetem is megért a takarításra, el is kezdtem leszedni a WASD körül a billentyűket.

A probléma csak az, hogy az ollómechanika pici műanyag pöckökkel csatlakozik a billentyűkhöz. Ezek a pöckök annyira érzékenyek, hogy mindegyik billentyűről, amelyiket lepattintottam, letört egy vagy kettő. Ezen a képen például a négyből három.

Így ezek a billentyűk használhatatlanok. Ami nem lenne dühítő, ha nem egy 30.000-es billentyűzetről lenne szó. A Logitech persze nem árul pótbillentyűket. Maradt az Ebay, ahol a magyarhoz hasonló QWERTZ kiosztású billentyűzeteket lehet találni, de nem olcsón. A letört 8 billentyű cseréjéért 13.000 forintnyi eurót fizettem egy német úrnak, ami bárhogy is nézzük árban majdnem a fele egy új billentyűzetnek. Ezért cserébe a billentyűk németesen precízen becsomagolva érkeztek, és hibátlanok voltak.

A cserebillentyűk kevésbé voltak használva, mint az eredetik, ezért kopásban volt egy pici eltérés. Valamint a német billentyűk másodlagos funkciói eltérnek a magyartól, ezért a másodlagos felirat más, de ezt tényleg csak a szakértők mondanák meg.

A takarító kaland végül happy enddel zárult. De az, hogy ennyi pénzért mennyire törékeny és egyedi billentyűzetem van, az megerősített abban, hogy érdemes a mechanikus billentyűzetek felé elmozdulni. Erről majd egy másik bejegyzésben.