Elfen Lied

Egy 18 éves lány, aki csupán a fejét teljesen befedő acél sisakot visel, röpke 7 perc alatt láthatatlan karjaival 2 méterről széttép 25 géppisztolyos rendőrt.

Elfen Lied

Gondolom a kép nélkül is sejtettétek, hogy egy elborult japán alkotásról lehet szó. Mert valljuk be európai embernek eszébe sem jut meztelen, acélba zárt fiatal lányt, mint a kiszolgáltatottság szimbólumát és percenként 2 és fél elrepülő végtagot, mint a mérhetetlen düh és brutalitás jelképét egy filmben ábrázoljon, és méghozzá mindezt megrajzolva! Ezért is nem szívleltem annyira az animéket, mert kicsit sablonosak, és nagyon messze áll a gondolatviláguk a mi észjárásunktól. De a fent említett 7 percet még további 13 darab fél órás rész követte a gépemen. Méghozzá 23 órától reggel 7-ig. Youtube-on fent van ugyanis az összes rész, különböző feliratokkal és szinkronokkal.

Mielőtt dolgozatírásnál kivennétek kezemből a tollat, vagy ezentúl 2 méterről integetnétek, és úgy kommuniknálnátok hadd fejtsem ki, hogy az Elfen Lied nem csupán a 80 hektoliter vér miatt lehet érdekes. Lynn Okamoto mangasorozatában több szociális és túlságosan is emberi probléma vetődik fel, és méghozzá olyan mélyrehatóan, amit csak igen kevés mozgóképnél tapasztaltam. Se a cselekményt, se a katarzist nem akarom saját szavaimmal meghurcolni. Inkább a Hetedik című filmben Kevin Spacey szájába adott mondatokkal operálnék: “A mai embernek nem elég, ha megkopogtatod a vállát. Oda kell csapni a nagykalapáccsal, hogy odafigyeljenek.” Hát miután végignéztem mind a 13 és egy ráadás részt, hiába az éjszakázás, nem aludtam valami jól, és felkelés után soha nem tapasztalt fejfájás gyötört, amit csak most hatkor tudtam csak kipihenni. Szóval hatásos alkotás, az biztos. Ha gondoljátok nézzétek meg Youtubeon.

És most a Youtuberól. Minden résznél van bőségesen komment, különböző korú és gondolkodású íróktól, de mivel a DVD Észak-Amerikában jelent meg, ezért nagy valószínűséggel a nagy ámérikából vannak a legtöbben, akik saját sekélységüket nem restek felírni. Rengeteg hozzászólás szól arról, hogy én csak az erőszak miatt nézem, meg szeretem az erőszakos animéket, ez is tetszeni fog, stb. stb. Egy 14 éves srác kifejtette, hogy apukája 3 évesen megengedte neki nézni a Terminátort, most se zavarja nevelőjét(?) ha erőszakos filmeket néz, de viszont a sex jelenetek miatt ideges lesz, ezért az anime közben csak a meztelenkedéskor kell fél szemmel az ajtót néznie. Ezek a szélsőséges esetek, de valahogy a hozzászólások felét ezek adják ki. A maradék vagy a jelentéktelen részletekben veszik el, vagy a jelentéktelen részleteket magyarázza a többi elveszettnek. Úgy néz ki a komoly hozzászólások hiánya előbbi gondolatomat támasztja alá: nem érdemes beszélni róla. Ha megnézed és megérted, nem leszel beszédes kedvedben, hogy mesélj róla :).