A nagy nap

Készültök a nagy napra? Hogy nem nagy nap? A magyar EP listát végigböngészve tényleg nevetségessé törpül az egész, de ez külföldön sincsen másként. A legszemfülesebb pedig a kétfarkú kutya válságteremtő központ volt:

új irányok

A fotóretusálás szebb is lehetett volna, de a leleplezés mesteri! Még én magam sem vettem észre, hogy a nagy pártok ugyanazokkal az üres szavakkal dobálóznak. A Jobbik már a kampányvideójában is új erővel csapkodó öklöt mutogat, és ezt kicsit ragozva az MSZP újult erővel reklámoz egy régi betűtípust. A Fidesz hajóskapitánya új irányt mutat, az MDF pedig új kiegyezést akar.

Bazd meg, hát senki nem akarja a régi Magyarországot kimerni a szarból?! Nem lesz itt egy csapásra új ország, új emberekkel, új gondolkodással. Minden a régi lesz, a megfáradt emberek, a megfáradt gazdaság. Az MSZP-ben nem tudom ki hisz, az SZDSZ liberális szavazói átkacsinthatnak a Humanista Párthoz, és így megosztva semmi esélyük, a Munkáspártra pedig néhány nosztalgiázó fog csak szavazni. Ezzel a baloldal kilőve. A jobb-középen az MDF-nél még mindig ott van Bokros Lajos, aki azért vonzza a komoly gondolkodású embereket, de ha ez a választás kudarc lesz számukra, akkor nagy valószínűséggel hamvaiba hullik a Demokrata Fórum. A Fidesz nagyon erős, azonban számukra is van egy ellenfél: a Jobbik. A szélsőjobb sok konzervatív keresztényt tud elcsábítani a KDNP-től, de Orbán Viktor nem szeret mással egy tálból cseresznyézni. Pedig biztos bejutó a szélsőjobb, az elmúlt évek gondoskodtak róla, hogy a cigánykérdés megoldására mindenki vágyjon. Éppen ezért törvényszerű, hogy a Roma Összefogás is induljon, talán néhány képviselőt sikerül kiküldeniük, mert az éjszakai gyújtogatásos gyilkosságok biztosan feléjük nyomják az egész kisebbséget. Az más kérdés, hogy tudnak-e majd valamit kezdeni a megszerzett helyekkel, én a helyükben Járóka Lívia tapasztalatában és kapcsolataiban jobban bíznék, de az is igaz, hogy a Fidesz nem fog felvállalni roma segítő politikát, mert azzal a Jobbikkal való dögönyözést elvesztené.

Bármennyire is apró-cseprő dolognak tűnik június 7-e, sok nyitott és felettébb izgalmas kérdés vár ránk. Nem fogok kampányba kezdeni egyik párt nevében sem, csupán arra szeretnék kérni mindenkit, hogy éljen a szavazati jogával, mert a Magyarországi pártok a passzív ellenállásból nem értenek, ők csak az IGEN vagy NEM ordításra kapják fel a fejüket.