A Mozilla befejezi a Firefox OS készülékek terjesztését

Néhány napja érkezett a hír, hogy a Mozilla nem fog több Firefox OS okostelefont piacra dobni. A hír elég szerencsétlenül egy fejlesztői konferencián a Mozlandón kapott szárnyra. A Twitteren terjedő 140 karakteres pletykákat hiába próbálta a cég helyesbíteni, nem sikerült a tűzoltás. Szépen hangzó bejelentések vannak, de a valóság elég kiábrándító.

A hivatalos álláspont az, hogy a Firefox OS nem halott, csupán nem lesz több kereskedelmi forgalomban kapható készülék. Helyette jön az Internet of Things és a nagyobb fókusz a felhasználói élményre. Az IoT kezdeményezésről nem tudok sokat mondani, egyelőre nem látom hogyan tudnák alkalmazni a Firefox OS technológiát ott, ahol energia hatékony eszközöknek kell egymással, és nem feltétlenül a felhasználóval kommunikálni.

A felhasználói élményről viszont csak rosszat lehet mondani. Három Firefox OS készülékem van, kettőt a zsebemben hordok minden nap, egy pedig a fiókban pihen. Mindegyiken 1.3-as OS van. Eddig is bennem volt a tudat, hogy egyszer fel kell tölteni új ROM-mal a készülékeket, de a bejelentés után már nincs motivációm rá. Mit nyernék egy jogilag szürke, nem egészen veszélytelen művelettel? Szinte semmit. Egy Androidos készülékhez képest pedig még veszítenék is.

Két év alatt nem jött el a CardDAV szinkronizáció, a HereMaps nem a legjobb navigációs szoftver, és a Vibert is nélkülözni kell. Ezek miatt már biztos, hogy a következő telefonom Android lesz, valószínűleg fél év múlva. Hivatalosan a Firefox OS nem halott, a fejlesztése folytatódik, de felhasználója biztos nem lesz sok.