Az Ubuntu One leállításának margójára

Tags: ,

0

Ahogy arról az ubuntu.hu is beszámolt, az Ubuntu One június 1-én befejezi működését, és július 31-én törlődnek a rajta tárolt adatok. A leállítás kapcsán két dolgot feltétlenül meg kell említeni: a döntés egyáltalán nem váratlan, és semmi kihatása nincs az Ubuntu többi projektjére.

Az Ubuntu One ígéretesen indult, a CouchDB technológiát felkarolva egy egyszerű API-t tartott a zárt szerver oldali megoldása elé, és arra buzdította az alkalmazásfejlesztőket, hogy minél több alkalmazás használja a szinkronizálást. A DesktopCouch technológiával ezt az asztali alkalmazások felé is szerették volna terjeszteni. Szerették volna, mert a DesktopCouch a teljesítményproblémáiról volt híres, olyannyira, hogy a 3.0-ás Gwibber egyik legjobban reklámozott tulajdonsága az volt, hogy átváltott SQLite-ra.

A változások az Ubuntu One infrastruktúrát sem kerülhették el:

Az évek során folyamatosan szűkült a szolgáltatások listája, és ebben az évben a hosszas betegeskedés után végleg leáll az Ubuntu One. A forráskódja meg lesz nyitva, így tovább élhet a közösség kezében. A gond csak az, hogy már léteznek nyílt forráskódú megoldások. Az egyik az a Kolab, amelyik enterprise változata nyert már komoly tendert, a másik pedig az az OwnCloud, amit a KDE közösség azért indított el, mert az Ubuntu One szerver oldala zárt. Ezek a projektek már évek óta nyíltak, az Ubuntu One pedig most fog csak megnyílni.

De mindez hogyan befolyásolja az Ubuntu többi projektjét? Sehogy. A Kolab, az OwnCloud és minden más alkalmazás alá kell egy operációs rendszer. Hasonlóan a Digital Ocean szolgáltató ügyfeleinek 66%-ához, én is Ubuntut futtatok minden szerveremen. Ezen az Ubuntu One leállítása nem fog változtatni.

×

A hozzászólások lezárva.